elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Oogsttijd!

IMG_7082Het is er NU tijd voor! De walnoten vallen en kunnen geraapt worden… voordat de eekhoorn (of hond) er mee vandoor gaat!

Het is er NU tijd voor! Een blog met alle recepten en andere avonturen rondom de walnoten en walnotenkwekerij De Smallekamp in Nunspeet.

Ga rapen en kraken! Ga kijken en lezen. Ga meer leren over walnoten. Ga aan het experimenteren, geïnspireerd door mijn experimenten. Veel kijk-, lees- en kookplezier!

Enkel berichtnavigatie

5 gedachten over “Oogsttijd!

 1. Liesbeth Noordermeer op schreef:

  Heb diverse notenkrakers, maar het lukt me zelden om noten perfect te kraken. Welke adviseer jij?

  • Dag Liesbeth,

   Ha, goede vraag, want soms wil je de noten gewoon in mooie helften uit de dop halen. Op Kwekerij De Smallekamp hebben ze een hele verzameling notenkrakers, waarbij de meesten gewoon voor de sier in de expositieruimte staan. Wat mij betreft hangt de keuze van de kraakmethode er vanaf waarvoor je de noten gebruikt. Ik gebruik meestal zelf een heel eenvoudig model ‘tang’, zoiets als deze, omdat ik de noten dan in kleine stukjes verwerk in gerechten. Maar als ik echt zeker halve noten wil hebben bijv. als decoratie op cake of voor geroosterde en gekruide walnoten, gebruik ik een klein aardappelmesje dat ik aan de bolle kant tussen de twee walnootdoppen steek en draai als een oestermes. Dat werkt voor mij nog steeds het beste.

   Je kunt ook met een hamertje de noten doppen zoals ze op De Smallekamp ook deden toen ze vorig jaar voor het eerst olie lieten persen. Verder zijn er natuurlijk ook nog modellen waar je de noot klem zet door middel van een soort schroef, maar die gebruik ik zelf nooit. Helaas kunnen we geen gebruik maken van eekhoorns, zoals in Sjakie en de chocoladefabriek, want die schijnen daar heel erg goed in te zijn!

   Maar serieus, het beste advies is volgens mij echt met beleid klemmen, kraken of draaien, zodat je met zo weinig mogelijk kracht de walnoot opent. Voor mij gaat dat, zoals gezegd, over het algemeen prima met een simpele notenkraker of (voorzichtig!) met een aardappelmesje.

   • Liesbeth Noordermeer op schreef:

    Dankjewel voor het uitgebreid advies. Met dat schilmesje ga ik ook eens proberen.
    Groeten, Liesbeth.

   • Het ligt ook aan de soort walnoot of het wel of niet makkelijk gaat.
    De Chiara walnoot kraakt heel makkelijk en mensen met redelijke kracht in hun handen kunnen deze zelfs met de hand kraken.

 2. Pingback: Knallen met walnoten! | elmagoesnuts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: