elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Pesto met peterselie en walnoot

IMG_9637Dit was één van de eerste dingen die ik in mijn nieuwe Magimix keukenmachine maakte, omdat je dit toch eigenlijk niet met de hand kunt doen. Het kan wel in een vijzel, maar het wordt pas echt leuk in de keukenmachine! En je maakt meteen lekker veel omdat je pesto op veel manieren kunt gebruiken of omdat je ineens heel veel verse kruiden hebt. Natuurlijk kun je de peterselie dan vervangen door basilicum of salie. Heel geschikt voor mensen die pijnboompitten slecht verdragen.

Ingrediënten (ca. 2 jampotjes)

  • 2 bosjes platte peterselie IMG_9633
    of evt. basilicum zoals op foto (of 1 heel plantje uit de winkel)
  • 2 tenen knoflook
  • 90 gram walnoot, gepeld
  • 180 ml. lekkere olijfolie extra vierge
  • 90 gram pecorinokaas
  • 1/2 theelepel zeezout
  • verse zwarte peper

Bereiding

  1. Peterselie / basilicum plukken, wassen, drogen en van steeltjes ontdoen. Platte IMG_9634peterselie geeft veel meer smaak!
  2. Walnoten pellen en zoveel mogelijk losse velletjes verwijderen.
  3. Knoflook schoonmaken en kaas in stukken snijden.
  4. Knoflook, peterselie, kaas, peper en zout in de keukenmachine doen. In stapjes (pulse) tot een homogeen mengsel malen.IMG_9635
  5. Daarna onder voortdurend draaien langzaam de olie erdoor mengen. Zonder keukenmachine stap 4 in kleinere hoeveelheden in een vijzel kleinmaken en later vermengen met de olie.
  6. Proeven en eventueel nog wat zout en peper toevoegen.IMG_9636
  7. Lekker als smeersel voor op brood, door de pasta, op zalm in de oven, op hardgekookt ei, met kipfilet in bladerdeeg, enzovoorts.

Gebruik

Natuurlijk lekker op vers zelfgebakken (walnoten)brood en door de pasta, maar ook lekker om kipfilet mee te vullen, in te pakken met lekkere ham en dan te bakken. Maak ook eens sladressing op basis van pesto.

Bewaren

Bewaar de pesto in een schone, glazen pot in de koelkast. Na gebruik een laagje olijfolie erop schenken om bederf tegen te gaan. Je kunt ook pesto invriezen in kleine hoeveelheden voor later gebruik. Gebruik hiervoor kleine zakjes of bakjes. Na ontdooien komt het geurige aroma gewoon weer terug, zeker als je de pesto in een warm gerecht gebruikt!

Alternatief

Met salie, walnoot, olijfolie, knoflook, zout en verse peper maak je een lekkere ‘pesto’ om platgeslagen kalfsschnitzel mee te besmeren. Rol deze daarna op en omwikkel met serranoham, die je vast steekt met twee cocktailprikkertjes. Kort aanbakken in de olie, afblussen met een witte wijn en kippenbouillon en even nagaren. Een heerlijke Italiaanse klassieker voor bij tagliatelle en groente: saltimbocca a la romana.

Foto’s 9 oktober 2015

Voor de foto gebruikte ik basilicum omdat ik die vandaag versgeplukt had. In plaats van olijfolie kun je natuurlijk (deels) goede walnotenolie gebruiken. De smaak van walnoot wordt hiermee veel sterker, erg lekker natuurlijk!

Enkel berichtnavigatie

2 gedachten over “Pesto met peterselie en walnoot

  1. Pingback: Winterpesto van boerenkool | elmagoesnuts

  2. Pingback: Pesto van zevenblad en walnoten | elmagoesnuts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: