elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

NOOTstop!

Zoals mijn vriend op vakantie in Frankrijk altijd een noodstop maakte bij het zien van een oldtimer half verstopt in een schuurtje of overwoekerd door onkruid, maak ik graag een noodstop als ik onderweg ergens een boom met noten ontdek, kastanjes of beukennootjes zie liggen of bloemen, kruiden of vruchten in de wilde natuur. Het is veel leuker om een salade iets extra’s te geven met onverwachts gevonden oregano in de berm, dan met een vleug groene stoffigheid uit een potje. Het heeft iets avontuurlijks om boontjes uit een kratje langs de weg mee te nemen en te bereiden.IMG_4338

Doe het ook eens als je buiten bent. Raap die kastanjes op en doe ze in elk geval in je zak. Mij vlogen ze vorige week letterlijk om de oren toen het zo waaide in het bos. Het schijnt goed te zijn tegen gewrichtsklachten als je ze bij je draagt en je hebt ook meteen een lekker snackje bij je tijdens je volgende wandeling.  Je ziet nu ook overal verse pompoenen liggen: neem mee en maak bijvoorbeeld de heerlijke spaghetti met pompoen en walnoten! Het recept vind je in het menu rechts, onder hoofdgerechten of hier.

Voor sommige dingen móet je wel een noodstop maken als ze er zijn, omdat ze maar beperkt vers verkrijgbaar zijn. Dat is een groot voordeel van ons Nederlandse klimaat: seizoenen en dus seizoensproducten. Je kunt je verschillende keren per jaar verheugen op de speciale producten die je doen denken aan bepaalde momenten in het betreffende seizoen in het verleden. Je kunt erdoor verrast worden omdat je nog niet bedacht was op het moment van een bepaald product: ”Hé, er liggen al beukennootjes!”. Je kunt je ook al verheugen op een vrucht of plant die er aan zit te komen: ”Het is  weer bijna tijd voor… asperges, vijgen, druiven, paddestoelen, walnoten…!” Nadeel is dan misschien dat er ineens zoveel tegelijk is en dat je dan niet goed weet waar je met al die noten naar toe moet. Daarom zet ik op deze site ook recepten en tips om de noten te bewaren en op zo’n manier te gebruiken dat je er langer plezier van hebt, bijvoorbeeld door een pesto met noten te maken en deze in de vriezer te bewaren. Maar ook door noten te delen met anderen, want samen genieten is echt genieten in het kwadraat!

Heb je nu verse walnoten liggen om te drogen, haal er dan eens een stuk of 8 à 10 vanaf en ga die kraken en peuter meteen het velletje eraf. Dat gaat heel goed bij deze zogenaamde ‘natte’ noten, omdat ze nog wat flexibel zijn. Wip een mesje onder een los puntje en je trekt zo het velletje eraf. Soms gaat het al vanzelf als je de noot uit de dop trekt. Er zijn mensen die ál hun noten zo kraken en ontvellen alvorens ze te drogen voor gebruik. Overigens schijnen er goede stofjes in het velletje om de noot te zitten, maar voor het borrelhapje / broodbeleg dat je ermee kunt maken, staat het mooier zonder. Met 50 gram walnoten in stukjes, zachte geitenkaas en kruiden, maak je een heerlijk beleg voor op een toastje of snee donker brood. Het recept vind je hier, samen met nog een lekkere paté.IMG_4340

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: