elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

De smaak is raak

Hoe omschrijf je de smaak van walnoten? De meeste mensen hebben wel eens walnoten gegeten en misschien ook wel echt bewust geproefd, maar hoe omschrijf je die smaak nu precies? En hoe omschrijf je dan de verschillen tussen de soorten noten? Ik kraak wel eens walnoten tijdens het koken, er staat standaard een schaal op het aanrecht, en proef dan wel duidelijk verschillen. Maar ja, hoe omschrijf je die? Ik heb ook zo mijn voorkeur, maar weet dan lang niet altijd welke noot ik dan eet. Ik krijg meestal gemengde noten van Kwekerij De Smallekamp, waar ze heel veel rassen hebben die niet allemaal per soort verzameld worden. Tijdens het rapen zie je wel duidelijk verschil tussen bijvoorbeeld Bolle Jan, een mooi ronde noot met een warmbeige kleur, en Chiara, ook een prachtige, wat grotere noot met veel smaak die gemakkelijk te kraken is! Sinds kort hebben ze er ook de rode walnoot die heel decoratief is. Ik verheug me al op zomerse salades met deze mooie, rode noten erop of erin! Inspiratie genoeg op deze speciale Pinterest pagina.IMG_4301

Het is wel interessant om die verschillen te kunnen proeven en te benoemen, lijkt me. Volgens Cees Barneveld van Kwekerij De Smallekamp zit het verschil in smaak tussen de noten vaak in het moment dat je een bittere smaak in je mond krijgt. Bij sommige soorten is dat al meteen bij de eerste kauwbeweging en bij de andere soort juist helemaal niet. Als noten fijn gemaakt worden om door bijvoorbeeld cake te doen, dan proef je weinig verschil in de noten omdat de bittere smaak vrijwel meteen waar te nemen is. Volgens Cees is de smaak van de rassen Chiara en Proslavski het beste en deze soorten worden daarom apart geoogst. Dit bleek uit een test die in gedaan werd in een restaurant in de buurt en voor geïnteresseerden: op plaats 3 en 4 stonden Buccaneer en Broadview. Tenslotte vertelde Cees me dat de smaak van de noten ook per jaar wat kan verschillen onder invloed van het weer tijdens de groei. Voor mij smaakt een walnoot soms bijna naar chocolade, erg lekker! Dat is dan vast een lekkere walnoot uit een goed jaar.

IMG_7053De volgende keer als we in Nunspeet zijn, moeten ik toch eens proberen om de rassen apart te proeven en, heel lastig, het verschil in smaak te omschrijven. We deden eerder al eens een proeverij van verschillende soorten walnotenolie meegebracht uit Frankrijk, toen er nog geen walnotenolie van eigen noten was, dus dit is ook een leuke uitdaging. De ene noot zal frisser smaken dan de ander en misschien zijn ze niet allemaal even vet? Zou het trouwens net zo zijn als met wijn? Dat je het beste rond 11 uur ’s ochtends kunt proeven? Mij maakt het niet uit: ik lust altijd walnoten 🙂 !

Enkel berichtnavigatie

Een gedachte over “De smaak is raak

  1. Van de nieuwe oogst zal ik vast de verschillende soorten gaan verzamelen. We kunnen dan onze eigen proeverij organiseren. Dan kan je jouw smaakpapillen erop loslaten en je eigen mening vormen. Groetjes, marjolijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: