elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Oh, die oven!

Als ik dan toch bezig ben…

Als ik eenmaal de oven aan heb, dan bedenk ik steeds meer om erin te bereiden. Lang leve de oven! De warmte is veel gelijkmatiger dan een kookpit en het is een heel ontspannen manier van koken, bijvoorbeeld als je eters hebt. Dit geldt natuurlijk vooral voor koken op lage temperaturen (later als ik groot ben, wil ik een AGA). Bereid je stoofvlees, natuurlijk in de oven, zet er dan ook een afgedekte schaal stoofperen bij en nog een schaal kastanjes om te poffen. Je keuken geurt heerlijk naar herfst en is aangenaam warm. Zo wordt het knusse gevoel van dit seizoen, wanneer we weer meer naar binnen (moeten) gaan, versterkt. Ik bewaar dit jaar voor het eerst de geraapte kastanjes in de koelkast, gewoon goed droog in porties in een krant draaien, en tot nu toe gaat dat goed. Twee jaar geleden probeerden we het door ze in zilverzand in de kelder te bewaren, maar bleken we uiteindelijk een kleine boomkwekerij begonnen te zijn: alle kastanjes waren aan het ontkiemen geslagen!IMG_4341

Mijn favoriete manier om kastanjes te eten is als volgt. Ontdoe de kastanjes alleen van hun buitenste harde schilletje, eventuele losse velletjes mogen er ook af. Doe ze dan in een ovenschaal of op een bakplaatje met wat vloeibaar bakproduct (half boter/half olijfolie) erdoor en wat lekkere specerijen en zout. De snelle variant is kant-en-klare cajunkruiden, maar je kunt ook zelf een mengsel van hartig en pittig verzinnen. Na zo’n klein half uur op 200 graden zijn de kastanjes zacht en klaar, prik tussendoor even in een kastanje om dit te controleren, want het is jammer als ze hard worden. De binnenste velletjes van de kastanje zijn nu zijn lekker krokant en kruidig geworden, erg lekker bij de stoofperen en het stoofvlees uit de oven. Bij ons vervangen kastanjes meestal de aardappeltjes of aardappelpuree bij lekker vlees, maar soms is het ook een klein extraatje gerechtje.

Oh ja, walnoten, daar ging het hier eigenlijk over! Walnoten en de oven gaan natuurlijk ook goed samen, zoals ik al in diverse recepten voor brood en gebak heb beschreven. De smaak van walnoten wordt versterkt door bakken en roosteren. Ook het roosteren van droge noten als borrelhap of garnituur gaat prima in de oven. Je hoeft dan minder goed op te letten en kunt ondertussen iets anders bereiden. En als de oven toch al warm is, gaat het in één moeite door. Om walnoten te roosteren zet je de oven op ca. 180 graden en spreid je de gedopte noten uit over een bakplaat bekleed met bakpapier of bakfolie. Laat de noten in ca. 8-10 minuten in het midden van de oven mooi bruin roosteren.

IMG_3664Afgelopen zomer proefde ik een heerlijke pizza met walnoten en eendenborst in de Périgord Noir in Frankrijk, wel bekend om zijn walnoten en andere heerlijke streekproducten. Eerlijk is eerlijk, ik had de pizza niet zelf besteld omdat hij niet zo lekker klonk (ondanks het Frans), maar gelukkig kon ik hem wel proeven! Zelfs op een zomers terras kwam de combinatie van lekker pittig vlees met de smaak van walnoten erg goed tot zijn recht of kwám het juist door die zomerse sferen in dat heerlijke Franse dorpje? Ik heb deze pizza Périgordaise gebruikt als inspiratie voor een pizza met filet van Iberisch varken en walnoten. Wie ook durft vindt het recept hier.

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: