elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Walnotentaart

Deze taart maakte ik de eerste keer dat we naar De Smallekamp gingen nadat we op vakantie steeds allerlei walnoottaartjes van de plaatselijke bakker hadden uitgeprobeerd. We waren in de Dordogne en daar weten ze ook wel raad met walnoten. Dit recept komt uit Allehande en lijkt erg op walnoottaartjes die je in Frankrijk bij de bakker kunt kopen. Het is erg zoet door de karamel, dus de thee of koffie smaakt erna ook heerlijk!

taartklaarIngrediënten

  • 175 gr. bloem
  • 150 gr. witte basterdsuiker
  • zout
  • 125 gr. koude boteringredientencamera
  • 125 gr. suiker
  • 1 bekertje slagroom (125 ml) (sojaroom kan ook)
  • 100 gr gepelde walnoten
  • 1 ei
  • boter om in te vetten
  • bloem om te bestuiven
  • springvorm doorsnede 24 cm (of flexibele taartvorm)

Bereiding

  1. Bloem boven kom zeven en mengen met basterdsuiker en mespunt zout. Boter in plakjes snijden en op bloemmengsel leggen en met twee messen in blokjes snijden. Dit kan met de keukenmachine, maar je moet daarna nog heel even met de hand het deeg tot samenhangende deegbal kneden. Deeg in afgedekte kom 30 min in koelkast laten rusten.
  2. Intussen oven voorverwarmen op 180°C. In pan met dikke bodem suiker behoedzaam laten karamelliseren. Blijven roeren met houten pollepel, afblussen met 1 eetlepel heet water. (Dit is meest lastige deel! Niet te snel doen, dan brandt suiker aan en wordt het bitter!). Slagroom bij karamel schenken en zachtjes laten koken tot alle suiker is opgelost. Het ruikt nu heerlijk romig en zoet!roomerbij Als laatste de gepelde walnoten erdoor scheppen, goed vermengen met de karamel en even laten doorkoken. Pan van vuur nemen en bewaren tot je het deeg gaat uitrollen en vullen met de notenkaramellaag.
  3. Deeg in twee stukken verdelen. Werkvlak met bloem bestuiven en beide ballen uitrollen tot ronde plak van ca. 24 cm doorsnede. Vorm invetten (flexibele hoeft niet). Deeglap op bodem leggen, (afgekoelde) vulling erover uitstrijken.tussenlaag Vulling afdekken met tweede flap, randen aandrukken. Ei los kloppen met eetlepel water en bovenkant deeg hiermee bestrijken. Eventueel voor de sier bovenop mooie halve walnoten leggen.
  4. Taart in midden oven in ca. 45 min. bakken. Goed kijken of het niet te hard gaat, want de taart wordt behoorlijk hard en daardoor moeilijker te snijden!

Tip

Snijd de taart op een houten plank met heet mes, want hij is best hard.
Lekker met een notenlikeurtje en vers geslagen room!

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Een gedachte over “Walnotentaart

  1. Pingback: Supernotentaart | elmagoesnuts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: