elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Rodekooltaart met walnoten

Dit recept zag ik op Twitter van Caroline Brouwer en het klonk erg spannend. Door haar enthousiasme aangestoken, maakte ik de taart afgelopen weekend ook! Het deeg is erg goed, zowel om te maken als van smaak. Met de keukenmachine is het zo gepiept en ik hoefde maar even na te kneden. De geur van de rodekool die staat te stoven, nodigde eerlijk gezegd niet uit, maar gelukkig rook de taart al snel wél lekker toen hij eenmaal stond te bakken. Doe dus ook eens iets anders met rode kool en geniet van de heerlijke smaakcombinaties, ook zonder de cognacroom! Echt een lekker fris winterrecept.foto 3

Ingredienten

Voor het deeg:

  • 185 g bloem
  • 120 g ijskoude (gras)boter, in blokjes
  • 40 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • 2 el zure room (ik gebruikte crème fraiche)
  • ¼ tl zout
  • 2 eidooiers + 1 eierdooier extra om te bestrijken

Voor de vulling:

  • 80 ml balsamicoazijn
  • 60 g bruine basterdsuiker
  • 500 g rode kool, fijngesneden
  • 1 granny smith, in plakjes
  • 120 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • 110 g zachte geitenkaas, verkruimeld
  • 40 ml zure room (crème fraiche)
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 75 g walnoten, grofgehakt

Cognacroom:

  • 150 ml slagroom, stijfgeklopt
  • 1 el cognac
  • zout/peper

Voorbereiding

Het deeg: meng de bloem, het zout, de boter en de Parmezaanse kaas in de keukenmachine tot fijn kruim. (kan ook met de hand). Voeg de zure room en de eidooiers toe en meng snel tot een soepel deeg. Kneed niet te lang. Verpak het deeg in plasticfolie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.

Bereiding

  1. Voor de vulling: snijd de rode kool fijn, dit kan de keukenmachine perfect. Verwarm de balsamico en de bruine suiker in een pan en laat oplossen. Doe de rodekool erbij en laat 15 minuten met de deksel op de pan zacht stoven. Schep af en toe om, het vocht wordt dik en stroperig. Pas op dat het niet verbrandt, dus zet je vuur niet te hoog. Haal na 15 minuten de deksel van de pan en zet het vuur iets hoger, zodat het vocht verdampt, roer goed. Laat de rode kool dan uitlekken in een vergiet of zeef.

    foto 2-2

    actiefoto

  2. Verwarm de oven voor op 200 gr C boven- en onderwarmte. Vet een springvorm van 24 cm in.
  3. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde vorm van 34 cm doorsnede. Leg het deeg in de vorm, ook tegen de randen. De wand mag royaal hoog zijn.
  4. Beleg de bodem met de plakjes appel en verdeel de rode kool erover.
  5. Voor de bovenste laag: roer in een kom de Parmezaanse kaas, zure room, geitenkaas, knoflook, walnoten, zout en peper naar smaak goed door elkaar en verdeel dit over de rodekool. Vouw het teveel aan deeg over het mengsel en bestrijk de bovenkant van het deeg met de losgeklopte eidooier (ik had het deeg niet genoeg uitgerold en kwam precies uit met de rand, maar omgeslagen ziet het er ook leuk uit).
  6. Bak de taart 25 – 30 minuten in het midden van de oven.
  7. Voor de cognacroom: breng de room met de cognac en wat zout en peper op smaak en serveer bij de taart. Verwijder de rand van de springvorm en laat de taart even iets afkoelen voor je hem serveert.foto 4

Tip

Probeer dit deeg ook eens met een andere hartige taart. Het is snel en gemakkelijk te maken en heerlijk van structuur. Mijn eerste variatie: Chinese kool kort stoven met lekkere kerrie, onderin leggen; daarop zalm uit blik vermengd met room, peper, zout; daarop dunne reepjes van 1 gegrilde rode paprika).
De taart is prima op te warmen – wij aten de volgende dag eerst een salade tot de taart in de oven op ca. 140 graden was doorgewarmd. Dek de taart eventueel af met aluminiumfolie.

Het recept komt oorspronkelijk uit Delicious van december 2013.

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Een gedachte over “Rodekooltaart met walnoten

  1. saskia@cookerathome.nl op schreef:

    Ha, dat is grappig. Dit recept had ik vanochtend uitgeprint, omdat ik van een vriendin hoorde dat het zo’n lekkere taart was. Wij eten hem dus vanavond! Groetjes, Saskia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: