elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Speculaasijs van banaan met walnoot

Ik had er al veel over gelezen voordat ik het zelf probeerde, maar toen bleek het echt een ideale manier om zelf ijs te maken zonder ijsmachine en zonder zuivelproduct. In plaats van een zuivelproduct gebruik je kokosmelk, zodat je een toetje heb met alleen plantaardige ingrediënten. Dit dessert is dus ook geschikt voor mensen met een koemelkallergie. Het grappige is ook nog dat dit ijs niet speciaal naar banaan smaakt… Gelukkig maar, want ik houd niet echt van bananenijs. Dit speciale ijs wordt ook wel softserve of nicecream genoemd.foto

Ingrediënten

  • 2 bananen
  • 2 tl speculaas- of koekkruiden
  • ca. 125 ml kokosmelk
  • 30 g walnoten in stukjes
  • NODIG: keukenmachine

Voorbereiding

  1. Pel de bananen en doe deze in een stukjes/plakjes in een diepvriesbakje in de vriezer – een hele banen is niet handig om snel tot ijs te verwerken! Na 3 à 4 uur zijn ze klaar om ijs te maken. Mijn vriezer staat op -18˚Celsius en als ik de bananen langer in de vriezer laat liggen, kan ik het ijs niet goed gemengd krijgen, omdat de bananen te hard zijn voor de keukenmachine. In dat geval laat je de bananen een half uurtje op keukentemperatuur komen.
  2. Rooster de walnootstukjes in een droog koekenpannetje tot ze gaan geuren en een beetje kleuren.

Bereidingfoto 2

  1. Doe de stukken banaan, de koekkruiden en de kokosmelk in de keukenmachine en draai met een mes tot je een homogene massa hebt. Begin indien mogelijk voorzichtig met de pulsestand om te kijken hoe hard de banaan is. Afhankelijk van de hardheid van de bananen, moet je de massa nog even terugzetten in de vriezer om een mooi ijs te krijgen. Ik doe dit altijd op gevoel, net als de hoeveelheid kokosmelk. Schat in hoe goed je het ijs kunt scheppen; is het te dun, zet het dan een half uurtje terug in de vriezer en de smaak van de specerijen trekt ook goed door. Schep dan het ijs met een ijsschep op schaaltjes en garneer met de geroosterde walnoten en wat koekkruiden.
  2. Je kunt de walnoten ook meedraaien in het ijs, maar je krijgt dan een kruimelige structuur. Wij vinden het lekkerder om de walnoten als extra bite te proeven. Door het roosteren is de walnootsmaak erg lekker en combineert goed met het kruidige ijs.foto 1

Op de foto’s zie je de hoeveelheden voor 2 personen (de helft van het recept), omdat we nog maar 1 banaan in huis hadden toen ik dit maakte.

Tip

In plaats van kokosmelk kun je ook yoghurt gebruiken. Je krijgt ook prima ijs, maar het is dan niet meer lactosevrij.

Voor de zoetekauwen kun je de walnoten ook karameliseren, zie stap 2 van dit recept.

Dit recept is gebaseerd op een recept van earlydew.com

Enkel berichtnavigatie

Een gedachte over “Speculaasijs van banaan met walnoot

  1. Pingback: Walnotenbolletjes | elmagoesnuts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: