elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Vogels tellen, noten pellen, verhalen vertellen

Het was een rustig weekendje thuis. Dat betekent lekker boodschappen doen bij de Turkse winkel, bakker, krantje mee, tuin opruimen, kipjes los, vanmorgen vogels tellen en natuurlijk lekker kokkerellen. Het aantal vogels viel vanmorgen wat tegen, ondanks de pindakaas, zaden en mooie appelsaté die we gemaakt hadden: 3 koolmezen, 2 pimpelmezen, 1 gaai, 2 vinken, 1 roodborst en gelukkig op het nippertje nog 2 merels!

kabeljauw_citroen2Vandaag kwamen mijn oom en tante op visite om bij te kletsen en dus maakte ik wat lekkers met walnoten. Zoals al op Twitter aangekondigd heb ik de Italiaanse kabeljauw uit de oven weer eens gemaakt, heel speciaal met het walnotenbroodkruim bovenop (in hippe termen: een krokantje). Ik was dit recept helemaal vergeten, zoals wel vaker gebeurt als je veel improviserend kookt. Het is een heerlijk recept om toch eens vaker te maken, maar let wel op met de citroen! Vandaag volgde ik per ongeluk toch het originele recept met 2 citroenen, dat echt teveel is! Wij aten er vandaag wilde spinazie gebakken met knoflook, melanzane alla parmigiana (aubergine in tomatensaus) en een frisse salade bij. Dat smaakte heerlijk na de wandeling, alleen vergat ik een foto te maken van de vis nadat hij uit de oven kwam. Nou ja, die ziet er ongeveer uit zoals op de foto hieronder, maar dan iets bruiner.

kabeljauw_voorVerder heb ik de tip van Saskia van Cooker at home eens uitgeprobeerd om walnoten gemakkelijker te pellen: ze eerst een minuut of 20 in de warme oven van 100 graden (Aga: kookoven) gelegd. Eventuele velletjes kun je verwijderen door de noten tussen een schone theedoek te wrijven, stond erbij, maar dat was niet nodig bij deze noten. Het kraken ging prima en we vonden dat de noten net wat knapperiger leken dan normaal toen we ze nog een beetje warm proefden. Ik gebruikte de wel de lekkerste noten die we hebben en de smaak kwam erg goed tot zijn recht! Om die reden zou je het dus zeker eens kunnen proberen en dan merk je vanzelf of de noten die je hebt ook beter open gaan.

fotoTenslotte heb ik ook nog een andere notenkraker uitgeprobeerd die ik vorige week in de stad meenam bij Flying Tiger. Ik zag in de Allerhande dat AH hem inmiddels ook verkoopt. Voor wat grotere noten, die ik nu in mijn grijpvoorraad heb, blijkt hij niet zo handig te zijn. Deze passen er wat krap in, waardoor je niet zoveel kracht kunt zetten en die kracht is juist wat je moet doseren. Voor wat kleinere noten kraakt hij prima, als je even uittest hoe hard je moet knijpen in dat ding. Mijn conclusie? Ik blijf bij mijn oude, beproefde techniek, zie in de reactie op mijn blog van 5 oktober jl.

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: