elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Appel-walnotenconfiture

Naar aanleiding van een klein potje confiture meegebracht uit Frankrijk, ging ik aan het experimenteren met jam met walnoot erin. De jam smaakt erg lekker op brood, maar eigenlijk is dat sonde van dit lekkere spul. Het smaakt namelijk zo lekker, dat je het goed wilt proeven en dat doe je natuurlijk meteen als je hem gemaakt hebt. Afgelopen jaar was een goed appeljaar, dus misschien heb je nog wel eigen appels om te gebruiken? Qua gebruik is hij het beste te vergelijken met een chutney, dus gebruik hem bijvoorbeeld naast lekker gestoofd of gebakken gevogelte of serveer hem als zoete tegenhanger bij lekker pittige Hollandse kaas op een kaasplank.

Ingrediëntenfoto 1

  • 1,5 kilo appels (Elstar)
  • 2 citroenen
  • 1/2 liter water (bij erg sappige appels 1/4 liter!)
  • 600 gr suiker
  • 400 gr geleisuiker
  • 50 gram gehakte walnoten

Voorbereiding
Zorg voor voldoende lege, schone jampotten en deksels. Het schijnt dat ze schoon genoeg uit de vaatwasser komen, maar ik giet er altijd voor de zekerheid nog eens kokend water overheen en zet ze dan op de kop klaar op een schone theedoek. Een trechtertje of fijne juslepel is handig voor het vullen van de potten.

Bereiding

  1. Boen de appels en citroenen schoon voor gebruik. Schil de appels en snijd deze zonder klokhuis in gelijke stukjes. Bewaar de klokhuizen en schillen!
  2. Pers de citroenen uit en bewaar de schillen. Snijd deze in een paar stukken.foto 2
  3. Zet de appels met het water en de citroensap op.
  4. Doe de citroenschillen samen met de appelschillen en klokhuizen in een dun doekje (groot servet of dunne theedoek) en bindt dit goed dicht. Laat de doek met schillen midden in de appelmassa zakken en duw goed aan. Zo kan de smaak van de schillen mee trekken.
  5. Als de appelmassa kookt, laat je het zachtjes pruttelen totdat de appels zacht zijn en de massa ongeveer zo dik is als appelmoes.
  6. Haal dan het zakje met schillen eruit en voeg de walnoten en de suiker toe.
  7. Breng nogmaals aan de kook tot de suiker is opgelost en de dikte eruit ziet als jam.
  8. Doe de jam heet in de schone potten en vul tot de rand. Draai de deksels erop en zet de potten een half uur op de kop.

Tipfoto 3

Om te testen of de confiture dik genoeg is om in de potten te doen, schep je een theelepel op een koel schoteltje. Als de confiture dan vrijwel direct  gaat geleren, dus dik wordt, is de confiture goed. Nu kun je meteen je confiture proeven, maar deze jam heeft echt even tijd nodig om goed op smaak te komen. Hij wordt voller van smaak en de walnotensmaak komt pas goed tot zijn recht na ongeveer een maand, schat ik. De jam smaakt dan heerlijk op een volkorencracker!

Veeg de potten meteen af met een vochtige doek als je geknoeid hebt, want het gaat er nu nog gemakkelijk af.

De jam wordt lekkerder na een paar maanden. Bewaar de jam dus zeker een paar maanden voor je hem proeft. De walnotensmaak is dan echt goed ingetrokken.

jampot

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Een gedachte over “Appel-walnotenconfiture

  1. Pingback: Likeur van groene walnoten | elmagoesnuts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: