elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Walnoten wist-je-dat-jes

Omdat mijn blogposten over walnoten veel gelezen en bewaard worden, heb ik hier enkele weetjes over walnoten verzameld.

Wist je dat walnoten eigenlijk steenvruchten zijn? De walnoot met de harde, bruine dop is namelijk de kern van een groene vrucht. De walnoot is de vrucht van de okkernoot.

Wist je dat walnoten niet snel gebruikt worden in kaas vanwege de grote kans op schimmel? Een goed alternatief is fenegriekkaas, die ook een heerlijk notige smaak heeft. In ijs worden walnoten vaak eerst gecaramelliseerd, zodat ze krokant blijven. Dat kun je dus ook zelf doen als je walnoten aan ijs wilt toevoegen.

IMG_0504Wist je dat walnotenbomen zomers insecten, zoals muggen, op een afstand houden? De geur van de bladeren vinden zij niet lekker, maar als je zelf een groen blad tussen je vingers wrijft (nog even geduld), vind je het waarschijnlijk wel lekker fris ruiken. In de zomer is een walnoot een prima plek om te vertoeven. Ook handig om aan te denken als je een kampeerplek uitzoekt… hoewel wij eens zo’n harde groene noot op ons dak kregen bij een windvlaag.

Wist je dat je gedopte noten het beste koel kunt bewaren? Dop nooit teveel noten van tevoren, omdat ze vers gedopt het beste smaken. Bewaar de gedopte noten in een goed afsluitbare doos op een koele plek, eventueel de koelkast. Ik heb op verschillende plekken gehoord en gelezen dat mensen gepelde noten invriezen. Omdat ik zelf zoveel noten gebruik, zie ik hier het nut niet zo van in, maar het schijnt goed te kunnen.

IMG_7082Wist je dat je inkt kunt maken van okkernoten? Als je de groene bolsters donker laat worden, kun je hiervan inkt koken. Het is wel een vies klusje, dus je kunt beter oude kleding en handschoenen dragen. De verfstof in de okkernoot, juglon, moet echt van je handen slijten. Draag daarom bij het rapen altijd handschoenen. Meer informatie over juglon, vind je hier (Engels) of hier (Nederlands). Hier vind je het recept voor de walnoteninkt.

Wist je dat je behalve leuk kunt knutselen met walnootdoppen, ze ook kunt gebruiken als brandstof voor de houtkachel? En dat de doppen in versnipperde vorm ook gebruikt worden als polijstmateriaal? Ik heb ook ergens gelezen dat de versnipperde doppen als isolatie in raketten gebruikt worden!

Wist je dat als je droomt over noten, dit een voorteken is van vreugde en voorspoed? In dezelfde categorie, maar dan nog wat vreemder: dromen dat je een beschimmelde walnoot kraakt, geeft aan dat je bitterheid en tegenslagen te wachten staan. En: als een jonge vrouw droomt dat haar handen door walnoten bevlekt raken, zal haar minnaar zijn aandacht aan een ander schenken en zal zij eerdere heimelijke uitstapjes betreuren! Meer over bijgeloof en symboliek rondom walnoten lees je hier, bijvoorbeeld dat reizigers liever niet onder een notenboom overnachten omdat zij anders niet meer wakker zouden worden. Hm, zou die groene noot daarom op ons dak gevallen zijn, als waarschuwing om weg te gaan?

Wist je dat je bepaalde soorten walnootbomen kunt snoeien als dakboom? De nigra juglans Laciniata is hier met zijn mooi geveerde blad heel geschikt voor. Zet er enkele in een mooie vorm bij elkaar en binnen een paar jaar heb je er bij hete zomers een heerlijk koele schaduwplek met weinig ongedierte voor terug. Op de Smallekamp kun je hier een mooi voorbeeld van zien.

Wist je dat sommige mensen juist alleen de zogenaamde ‘natte noten’ eten, dus de verse noten die net geoogst zijn en nog niet gedroogd, zoals wij ze eigenlijk altijd in de winkel zien. Deze verse noten smaken wat meer melkachtig dan de gedroogde walnoten. Sommige mensen vinden ze het lekkerst als ze supervers zijn en slaan daarom zelfs de groene noten uit de bomen! Ze moeten dan wel eerst de groene bolsters eraf peuteren, vervolgens de walnoot kraken en dan kunnen ze eten of bereiden. Er zijn speciale gerechten met de superverse noten. Ik heb er eentje op mijn blog staan, zie geitenkaaspaté met walnoten.

Voor weetjes over de smaak van walnoten, lees mijn vorige post walnoten zonder wansmaak.

Enkel berichtnavigatie

Een gedachte over “Walnoten wist-je-dat-jes

  1. Hanny op schreef:

    Leuke weetjes!
    De invriestip ga ik proberen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: