elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Klassieker: waldorfsalade

Klassieke gerechten met walnoten mogen niet ontbreken in mijn verzameling en Waldorfsalade hoort daar zeker bij. Hoewel klassiek, zijn er toch heel veel varianten op deze salade die zijn naam dankt aan het Waldorf-Astoria Hotel in New York City, waar deze salade in 1893 voor het eerst geserveerd werd (bron:Wikipedia). Mijn beste herinnering aan deze salade is toen we een vriendin hielpen bij de opbouw van haar stand op een beurs. Wat een verrassing toen zij deze salade uit haar tas toverde en wat smaakte dat lekker uit plastic bakjes na een stoffige ochtend! Daarom geef ik hier haar variant met bleekselderij en appel. De andere mij bekende varianten vind je natuurlijk ook onderaan, zodat je zelf kunt uitproberen wat jouw favoriete Waldorf is.

20140215-194102.jpg

Ingrediënten

  • 100 gr. gedopte walnoten (zo heel mogelijk laten)
  • 300 gr. kipfilet
  • 1 mooie appel of 2 kleine (rode schil staat extra mooi)
  • 3 à 4 stelen bleekselderij
  • 1/2 liter kippenbouillon (of van blokje)
  • 3 eetl. mayonaise
  • sap van 1/2 citroen
  • verse zwarte peper

Bereiding

  1. Doe de kipfilet in gelijke stukken in een pan en voeg zoveel bouillon (of water met bouillonblok) toe dat de kip precies onder staat. Breng aan de kook en kook de kipfilet gaar in ca. 10 minuten. De kip is gaar als hij gaat drijven. Snijd eventueel ter controle een stukje door: als het helemaal wit is, is het gaar. Laat hem daarna goed afkoelen voordat je hem aan de salade toevoegt.
  2. Maak de bleekselderij schoon. Schil elke stengel met een dunschiller als je zeker wilt weten dat je geen ‘rengen’ krijgt bij het snijden (en eten). Snijd de stelen in dunne plakjes.waldorfdetail
  3. Was de appel en snij hem in mooie gelijke blokjes. Ongeschild geeft meer kleur aan je salade. Meng de appel door de bleekselderij en sprenkel er een weinig citroensap over, zodat de appel niet meteen verkleurt.
  4. Meng de mayonaise met de rest van het citroensap en de peper tot een sausje.
  5. Snij de afgekoelde kipfilet in mooie gelijke blokjes en schep deze door de groenten. Voeg mogelijke extra’s toe, zie hieronder voor ideeën.
  6. Meng het sausje goed door de salade en geef het tijd om op smaak te komen. Zet de salade koel weg tot gebruik, ook als je hem meeneemt voor bijvoorbeeld een picknick, maar serveer hem niet ijskoud.

Variaties

  • Selderij: In plaats van bleekselderij, die ik mooi vind voor de kleur in de salade, kun je ook een kwart van een kleine knolselderij julienne raspen en toevoegen, zoals je in de meeste klassieke Waldorf recepten vindt.
  • Vegetarisch: In veel klassieke gerechten vind je ook geen kipfilet en op die manier maak je de salade eenvoudig vegetarisch. De kipfilet kan natuurlijk prima vervangen worden door kalkoenfilet en ook gerookte kipfilet past goed in de salade, als dat zo uitkomt.
  • Dressing: Door de perfecte smaakcombinaties van deze salade, is een eenvoudige saus/dressing voldoende. Wil je hiermee variëren, kun je de helft van de mayonaise vervangen door yoghurt of juist door zure room, de citroensap door limoensap en/of wat mosterd toevoegen.
  • Zoetje: Rozijnen worden soms als zoete smaaktoevoeging gebruikt en in het seizoen worden die dan ook wel vervangen door witte druiven. Ik heb ook al Waldorfsalades met mandarijn of ananas gezien.
  • Walnoten: Je kunt de walnoten eerst roosteren, zoals ik gedaan heb met de salade op de foto, maar de smaken mengen in dit geval beter met ongebrande noten. Probeer zelf wat je lekker vindt.
  • Groter: Tenslotte kun je de salade wat groter maken door er een of twee stronkjes witlof in reepjes doorheen mengen. De smaak van witlof past perfect bij de andere ingrediënten en zo maak je er echt een maaltijdsalade van.
Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: