elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Volkorenkruidkoek met walnoten

kruidkoekklaarKruidkoek maakte ik vroeger snel uit een kant-en-klaar pak. Ik gooide er dan wat walnoten en rozijnen doorheen als ‘eigen bijdrage’, strooide wat suiker over de bovenkant voor een knisperend krokant laagje en hup de oven in, klaar! Maar toen ik ontdekte hoe weinig werk het eigenlijk ook weer is, zoals met de meeste dingen uit pakjes, was ik ook klaar met dat laatste kant-en-klare pak. Het enige extra werk dat je moet doen ten opzichte van het pak, is de ingrediënten afwegen, maar verder is het hierbij ook alleen maar samenvoegen, goed vermengen, de oven in en klaar! Natuurlijk zorg je wel dat je al walnoten gekraakt klaar hebt liggen. Ik heb hem voor het blog in een flexibele vorm gemaakt, die aan de krappe kant was. De koek is daardoor wat uit zijn voegen gegroeid, maar gelukkig is de smaak goed: lekker pittig en kruidig, heerlijk bij de koffie of thee!

Ingrediënten

  • 500 gram volkorenmeel
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 tl. zout
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eetl. koek- of speculaaskruiden
  • snuf gemberwortelpoeder
  • 200 gram honing
  • 3 dl. melk
  • 60 gram gepelde walnoten
  • 60 à 100 gram rozijnen (meer rozijnen maakt iets smeuïger)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Meng eerst de droge ingrediënten (behalve onderste twee) door elkaar met een spatel.foto 1
  2. Voeg dan honing en melk toe en meng goed tot en mooi deeg. Als de honing wat te hard is om gemakkelijk te mengen, kun je je beslagkom in de gootsteen gevuld met wat heet water zetten.
  3. Voeg als laatste de noten en rozijnen toe en meng door het deeg.
  4. Doe het deeg in een broodblik of (flexibele) cakevorm en bestrooi eventueel met wat suiker voor een krokant laagje.
  5. Bak de kruidkoek in ca. 1,5 uur gaar. Controleer met een naald of hij gaar is; als hij er droog uit komt is het de kruidkoek gaar.
  6. Laat afkoelen en bewaar de kruidkoek in een afsluitbare doos.foto 2

Variaties

Natuurlijk kun je de kruidkoek ook maken zonder de noten en rozijnen of deze vervangen voor andere noten of gedroogd fruit.

De cake blijft goed verpakt in aluminiumfolie of een afsluitbare doos een week lekker.

In plaats van een cakevorm is deze kruidkoek ook leuk en eens wat anders, als je hem in een ronde bakvorm doet. Je snijdt dan mooie puntjes, die je ook kunt gebruiken als onderdeel van een dessert, bijvoorbeeld op een groot bord naast een bolletje speculaasijs of walnotenijs.kruidkoekgesneden2

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: