elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Walnotenvirus

Sinds ik zo druk ben met mijn walnotenblog, blijk ik de mensen om mij heen ook een beetje aan te steken. Ik krijg vragen over de noten en de recepten, ik krijg tips voor recepten en producten met walnoten en het leukste is natuurlijk dat mensen soms een recept uitproberen en laten weten hoe ze een gerecht vonden. Ik deel de recepten om anderen enthousiast te maken voor lekker, eerlijk eten waar je meer van geniet als je het zelf bereidt, dus dan is het superleuk om te merken dat mijn enthousiasme aanslaat.

Voor mijn verjaardag kreeg ik afgelopen weekend behalve weer een voorraad noten (superfijn, dank!!) de vers geperste olie van de noten van de Smallekamp! Natuurlijk moest ik die meteen proeven en vergelijken met de andere walnotenolie die ik had staan. Beide smaken heerlijk naar walnoten, maar de olie van de Smallekamp is frisser en grassig van smaak.

walnotentheeesdoornIk kreeg ook walnotenthee, heel bijzonder, omdat deze thee niet gemaakt is van de tussenschotjes van de walnoot, waar ik eerder over schreef (link), maar er zitten gewoon stukjes walnoot in. De thee heeft als basis groene thee en ruikt sterk naar esdoorn. Op het etiket staat helaas niet hoe die smaak erin is gekomen. Gelukkig smaakt hij niet zo zoet als esdoornsiroop, want dan zou hij snel ‘tegen’ drinken: de thee heeft een prettige notensmaak.

lekker lentegevoel!

lekker lentegevoel!

Verder kreeg ik voor mijn verjaardag ook een nieuw kookboek: Mijn Franse Keuken van Rachel Khoo. Nadat de verjaardagsvisite en de logees allemaal vertrokken waren na een heerlijk lang en zonnig ontbijt op de veranda, installeerde ik me op diezelfde plek met het kookboek. Wat een heerlijk lees-, kijk-, en inspiratieboek! Het is erg mooi opgemaakt, prachtige foto’s, heel inspirerende verhalen over bekende en minder bekende streken in Frankrijk, waarmee Rachel soms bekende en vaak zeer originele gerechten maakt, en dat alles in een ieniemienie Parijs keukentje!

Ik ontdekte een nieuw recept voor een vinaigrette met stukjes walnoot, dat ik natuurlijk meteen gemaakt heb. Ik had geen sla in huis, maar maakte een salade van geraspte wortel, komkommer, appel, lente-ui en bleekselderij. Omdat ik ook benieuwd was naar het verschil tussen een vinaigrette met walnotenolie en walnotenazijn, maakte ik de vinaigrette ook met deze ingrediënten. Misschien is dit nieuwe recept wel een goed alternatief voor een notige dressing als je geen goede walnotenolie (meer) hebt? notendressingvergelijkingWe proefden beide varianten: met walnotenolie en met vermalen walnoot. De vinaigrette met gemalen walnoot was erg dik vergeleken met de klassieke vinaigrette, zie foto. De smaak was lekker notig en combineerde verrassend goed met mijn geïmproviseerde salade. Doordat ik de noten in de vijzel had fijngemaakt, proefde en voelde je bij elke hap walnoot, echt een andere smaakbeleving dan de vinaigrette met walnotenolie. Ook een eenvoudige, groene salade maak je zo heel speciaal. Klik hier voor het recept.

Er staan nog meer recepten met walnoten in het kookboek en gelukkig heb ik zelf ook nog steeds een voorraad recepten om uit te putten, dus voorlopig kan ik doorgaan met bloggen over de veelzijdige walnoot. Inmiddels heb ik ook een aantal volgers op het Engelse receptenblog, dus ik hoop nog veel meer mensen aan te steken met mijn plezier in koken en bakken met walnoten.

Enkel berichtnavigatie

Een gedachte over “Walnotenvirus

  1. Henk Brink op schreef:

    Goede dag, Bedankt voor de recepten.

    Van Harte Gefeliciteerd met Uw verjaardag.

    Hartelijke groet,

    Aaltje en Henk Brink, Zuudhōrn. Mòi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: