elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Carrot cake met rozijnen en walnoten

carrokcake10Deze cake werd enthousiast ontvangen door al vele mee-snoepers en heb ik diverse malen meegenomen naar een feest als welkomstgebakjes of als traktatie op mijn werk. De combinatie van rozijntjes en walnoot doet het erg goed met het zoete vanilleglazuurlaagje. De citroenrasp bovenop maakt de vierkante cakejes feestelijk af. Ik maakte ze dit keer voor moederdag, maar ze kunnen natuurlijk het hele jaar door. De hoeveelheid hieronder is genoeg voor een kleine bakplaat. Voor een feestje maak ik altijd een dubbele hoeveelheid en dat gaat eenvoudig door alle ingrediënten te verdubbelen. Je bakt eerst de cake en ondertussen kun je glazuur klaarmaken. Als de cake is afgekoeld, breng je de laag glazuur aan, die ook nog even moet opstijven. Bij het maken van deze cake, moet je zeker wat wachttijd inplannen, maar dat is beslist de moeite waard!

 Ingrediënten cake (ca. 20 stuks)

  • 1 winterwortel of waspeen (ca. 200 gr
  • 150 gr (gras)boter
  • 150 gr fijne kristalsuiker / witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel kaneel
  • 125 gr blanke rozijnen (gewone rozijnen kan ook)
  • 50 gram gepelde walnoten in kleine stukjes

Ingrediënten glazuur

  • 50 gr zachte (gras)boter
  • 100 gr verse roomkaas
  • 100 gr poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 citroen

Voorbereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C en vet de bakplaat in.
  2. Schil de wortel met een dunschiller en rasp hem fijn.collage-2014-05-10
  3. Smelt 150 g boter (LET OP: houd 50 gr. achter voor het glazuur!!).
  4. Meng in een kom de gesmolten boter, geraspte wortel, suiker, mespunt zout en eieren met mixer of garde.
  5. Zeef het bakmeel boven het ei-wortelmengsel en klop dit er met de kaneel door.
  6. Spatel de rozijnen en walnoten door het beslag.
  7. Giet nu het beslag in een bakplaat met een hoge rand, ca. 30 x 40 cm. Strijk het beslag van boven gelijkmatig en glad af, zodat je mooi gelijke cakejes krijgt na het bakken.
  8. Bak de wortelcake in het midden van de oven in ca. 45 min. goudbruin en gaar. Test de gaarheid door in de cake te prikken met satéstokje (het stokje moet schoon uit de cake komen). Neem de cake uit de oven en laat hem minstens 1 uur afkoelen.

Bereiding – na afkoelen

  1. Laat de rest van de boter zacht worden (niet smelten; grasboter kun je gewoon gebruiken als hij een uurtje uit de koelkast ligt).collage-2014-05-10(1)
  2. Roer de roomkaas, gezeefde poedersuiker en vanillesuiker met garde erdoor tot glad glazuur ontstaat.
  3. Neem de cake uit de bakvorm leg deze op een vlakke ondergrond. Ik gebruik meestal een bakmat op het aanrecht.
  4. Snijd de cake voor het glazuren in vierkante blokjes, maar leg de blokjes weer strak tegen elkaar aan.
  5. Strijk het glazuur met een spatel of kwastje over de cake uit. Het is niet erg en juist wel mooi als het glazuur langs de rand druipt.
  6. Zet de cake eventueel nog 15 min. op een koele plek (evt. in de koelkast), zodat het glazuur weer wat opstijft (het glazuur wordt niet helemaal hard!).
  7. Boen een citroen goed schoon en rasp of trek er dunne sliertjes vanaf, die je ter decoratie (en voor de smaak) over het glazuur verdeelt.

Serveertip

  • Deze cake is ook lekker als onderdeel van een grand dessert: een vierkantje wortelcake, daarnaast een bolletje vanille roomijs en een glaasje walnotenlikeur.
  • Je kunt de cakjes natuurlijk ook in aparte papieren muffinvormpjes bakken en dan glazuren.

 

Enkel berichtnavigatie

Een gedachte over “Carrot cake met rozijnen en walnoten

  1. Pingback: Engelse cakes met walnoten | elmagoesnuts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: