elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Vijgenhapje met walnoot

foto 2(3)Terug van vakantie en dus terug bij 5 pitten en mijn ovens! Tot mijn verrassing ontdekte ik vandaag in onze tuin enkele rijpe vijgen, en dat nét nadat ik de laatste walnoten die nog op het aanrecht stonden had zitten doppen voor Franse ‘tartelettes aux noix’ om in vakantiestemming te blijven. Dat was vast geen toeval. Ik besloot maar te beginnen met de vijgen, want die kun je niet lang bewaren en het is een prima toetje, bijvoorbeeld geserveerd met wat vanilleroom, hangop of een bolletje ijs. Het staat ook leuk bij een uitgebreide kaasplank en vooral zachte geitenkaas smaakt er natuurlijk heerlijk bij. Het is ook nog eens lekker snel klaar, tenminste als je je noten ook al gedopt klaar hebt liggen. Let op: warm serveren!

Ingrediëntenfoto 2(1)

  • 8 walnoten gepeld en in stukjes
  • ca. 25 gr. boter
  • rijpe vijgen –  1 á 2 per persoon afhankelijk van de afmeting
  • evt. wat honing of golden syrup

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op ca. 200 graden.
  2. Snijd de schoongewassen vijgen van boven kruislings in en doe er een klontje boter in.
  3. Verkruimel de walnootstukjes boven elke vijg.vijgen
  4. Zet de vijgen op een ovenschaal en plaats ze ca. 15 minuten in de hete oven tot ze zacht geworden zijn en ze heerlijk beginnen te geuren. De vijgen hebben de neiging om om te vallen, vandaar dat een ovenschaaltje op maat zoals op de foto wat handiger is. Om ze mooier te presenteren dan op mijn foto kunt je de vijgen eventueel op een toefje slagroom op een bord vastzetten.
  5. Druppel er voor de zoetekauw wat honing of golden syrup over en serveer meteen, eventueel met wat vanille room, ijs, hangop, etc. Honing is wat frisser van smaak dan de golden syrup die ik vandaag gebruike, vind ik zelf. Mijn Nederlandse vijgen konden nog wel een zoetje gebruiken, maar geïmporteerde vijgen uit zuidelijke landen zijn van zichzelf al zoet genoeg.

Tip

In plaats van boter kun je ook zachte geitenkaas gebruiken.

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: