elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Bataatperen-walnootschotel

IMG_8059

Een lekker warm, zoet gerecht uit de oven, waar je nooit mis mee kunt gaan. Handig om van tevoren te maken en ook lekker om een dag later te eten, als de smaken goed zijn doorgetrokken. Je hebt weinig ingrediënten nodig; de zoete aardappel met de peer en de foelie zorgen voor voldoende lekkere smaken.  Door de foelie heeft dit gerecht een heel speciale, beetje kruidig-zoete smaak. Je kunt het eten als hoofdgerecht, maar je kunt het ook als zoeter bijgerecht gebruiken. In plaats van een grote ovenschaal om uit op te scheppen, is het ook leuk om per persoon een eigen schaaltje met laagjes uit de oven te serveren. De verstopte peer is dan extra verrassend.

IngrediëntenIMG_8053

  • 2 grote bataten  (zoete aardappel) of meer als je kleine hebt
  • 2 handperen
  • 40 g boter
  • ca. 4 eetl. gehakte walnoten
  • ½ tl. gemalen foelie

Bereiding

  1. Kook de geboende bataten in ruim kookwater op een zacht vuur ca. 15 minuten. IMG_8054Spoel ze daarna direct onder koud stromend water, pel ze en snij ze overlangs in plakken van +/- 2 cm. dik. De schil valt er bijna vanzelf af, zelfs zonder afkoelen, heel handig en snel!
  2. Snij de geschilde peren in plakken van +/- 1 à 2 cm. en verwijder het klokhuis met de appelboor.
  3. Verwarm de oven voor op 200° C en vet een ovenschotel in met een beetje boter of olie.IMG_8055
  4. Leg om en om een laag bataat en een laagje peer in de schotel, zie foto.
  5. Bestrooien met de gehakte noten.
  6. Smelt de rest van de boter en roer er van het vuur af zout en foelie door. Schenk dit mengsel over de schotel uit. Plaats deze in het midden van de oven en laat de ovenschotel in ongeveer 20 minuten gaar worden.

Tip

  • In plaats van peren kun je ook appels gebruiken. In dat geval moet je naar smaak wat suiker of andere zoetstof (maple syrup!) over de bovenkant strooien.
  • Dit gerecht is ook erg lekker met cashewnoten.
  • In een eenpersoons schaaltje heb je hiermee een verrassend bijgerechtje. Heerlijk in de winter bij een goed stoofvleesgerecht of wild!IMG_8056
Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: