elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Likeur van groene walnoten maken – deel 3

Terug van drie weken vakantie is het natuurlijk spannend om te kijken hoe het eruit ziet in mijn pot met walnotenlikeur-in-wording. Gelukkig is er niks shockerends gebeurd en zijn de noten nog mooi groen en fris, hoewel de noten bij vergelijking van foto’s toch wel wat donkerder zijn geworden. Navraag bij Marjolijn van Kwekerij Smallekamp leert dat dit bij haar ook zo is. Hier staat de pot in de kelderkast die redelijk koel is en ik heb de pot alleen regelmatig gedraaid. Nu na de vakantie heb ik hem natuurlijk meteen weer even gezwenkt!

IMG_9227Voor het proeven moeten we nog even geduld hebben, dus ik heb tussendoor wel iets gemaakt van de rest van de walnoten die we in juni geplukt hebben en dat ik vandaag wel kan proeven: walnoten in zoetzuur. Ik was erg druk met de laatste loodjes van werk voor de vakantie, dus ik had de noten snel in pekelwater gezet: in een plastic voorraadbak met deksel gevuld met water en de halfdoor gesneden walnoten deed ik een stuk of zeven eetlepels zout. Deze bak stond gewoon in de keuken en het water en zout heb ik na een week ververst. Volgens het recept dat Marjolijn me had meegegeven, moeten de walnoten na die twee weken nog een paar dagen aan de lucht drogen voordat je ze verwerkt en zullen ze dan pikzwart kleuren. Daar had ik geen tijd meer voor en mijn noten waren al helemaal pikzwart geworden omdat ik ze halfdoor gesneden had in plaats van ze alleen in te prikken. Ik heb de noten daarom meteen zonder drogen verder verwerkt tot walnoten in het zoetzuur. Ik zal het recept apart op mijn blog zetten in een recept, maar ik heb de walnoten net geproefd en ik kan het niet beter omschrijven dan de Engelsen dat zouden doen als een zogenaamde ‘acquired taste‘, oftewel een smaak die je moet leren te waarderen. De Engelsen zijn sowieso meer gewend aan allerhande chutneys en pickles, zoals wij wel piccalilly kennen, dus voor hen zal het minder afwijken van de gebruikelijke smaken. Voor Nederlandse smaak is het behoorlijk zuur/rins en moeten de walnoten echt in combinatie met oude kaas, koud vlees of gekookte aardappels gegeten worden. Ook zul je even moeten wennen aan het idee dat je een zwarte walnoot met schil en al eet. Zowel de kleur als dat idee maakte dat ik mijn eerste hap best spannend vond. Samen met een blokje oude kaas begon ik de smaak gelukkig al beter te waarderen.

IMG_9229

Enkel berichtnavigatie

3 gedachten over “Likeur van groene walnoten maken – deel 3

  1. Wilbert H. Stikkelbroeck op schreef:

    En nu nog het wijn recept! Ik heb begrepen dat de walnoten nu eraf worden gehaald om er vervolgens wijn van te maken. Althans hier zijn ze er volop mee bezig. Tot na de vakantie. Grtz, Wilbert

    • Dat was een snelle reactie! Het recept van walnotenwijn dat ik heb, maakt gebruik van groene walnoten en lijkt erg op het recept voor walnotenlikeur, dus ik ben verbaasd over het feit dat men noten op dit moment oogst voor de wijn. Interessant, ga ik uitzoeken! Tot binnenkort! Hartelijke groet, Elmagoesnuts

  2. Pingback: Walnotenlikeur maken – deel 4 en einde | elmagoesnuts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: