elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Walnoot plus – een boom voor iedereen

Onlangs werd ik benaderd door Anne Oosterbaan. Hij was bezig met het schrijven van een boek over walnoten en vol spanning wachtte ik het resultaat af. Al snel was het boek voltooid en heb ik een exemplaar ontvangen, dat ik natuurlijk meteen heb bekeken en gelezen.W_cover

Wat een leuk boek, helemaal en alleen over walnoten! Maar het heet niet voor niks Walnoot +, een boom voor iedereen. Het is een boek dat enorm veel informatie bevat: over de boom, de vrucht, het planten, het kweken, het oogsten, de toepassingen van de noten en het hout, mogelijke bedreigingen in de vorm van insecten en andere plagen en nog veel meer interessante zaken over de walnoot en de boom.

Het boek is echt bedoeld voor mensen die zich graag verdiepen in deze vruchtboom als zij overwegen één, of met name meerdere, bomen aan te planten. Ook als men net walnoten heeft aangeplant, leest men veel nuttige en leuke weetjes over de boom. Het boek bevat uitgebreide informatie over de manier waarop je bomen aan kunt planten, waarmee je ze kunt combineren en met welke kosten je rekening moet houden. Het boek helpt je ook een juiste keuze te maken uit de grote hoeveelheid geschikte rassen. Tenslotte vertelt het hoe je de geplante walnootbomen verzorgt en er, deels letterlijk, de vruchten van plukt. Na het lezen van het boek realiseer je je nog meer hoe veelzijdig deze boom is.

Ik vond het erg leuk om het boek te lezen en te ontdekken hoeveel ik nog níet van de walnoot weet. Ik had bijvoorbeeld nog nooit van ‘kwade drup’ gehoord en kende niet alle beestjes die er op de walnoot leven.  Het boek was ook leuk om te bekijken, want er staan mooie foto’s en handige grafiekjes en tabelletjes in, die verduidelijken wat er beschreven wordt. Het is een overzichtelijk boek om vaker terug te pakken als je weer iets nieuws over je walnotenboom wilt opzoeken.

Het boek nodigt uit tot het aanplanten van walnotenbomen en helpt je bij het maken van de juiste keuze, iets dat ik alleen maar kan aanmoedigen. Al na enkele jaren komt de boom tot bloei en kun je beginnen met het oogsten van de eerste noten. En dat betekent dat je deze gezonde vruchten kunt gaan eten en gebruiken in allerhande recepten. Voor ideeën om de noten te verwerken in gerechten, kun je hier dus terecht. Anne verwijst in zijn boek zelfs naar dit blog, wat een eer! In het boek staat één recept, dat ik natuurlijk binnenkort ook moet gaan maken.

Ben je geïnteresseerd in het boek van Anne Oosterbaan? Dit is een korte samenvatting van hemzelf met de bestelgegevens:

Dit boek beschrijft de veelzijdigheid van de walnoot. Het vruchtvlees, het hout, de wortel, de bast, het blad, de bolster, de schaaldelen, de tussenschotjes…..alle onderdelen kunnen worden benut. Het is dus de moeite waard meer walnoten aan te planten. Hiervoor zijn meer dan zeventig verschillende rassen beschikbaar. Voor een goede notenproductie is het belangrijk dat ze laat bloeien om niet te bevriezen door late voorjaarsnachtvorst, en dat ze weinig gevoelig zijn voor ziekten. Omdat de notenproductie pas na een aantal jaren goed op gang komt is het handig om tussen de notenbomen eerst een ander gewas te telen en/of dieren te houden. Hiervan worden in dit boek voorbeelden beschreven. Tenslotte wordt ingegaan op de kosten en opbrengsten van een notenbeplanting.

Het boek kost 20 euro (excl. 4 euro verzendkosten) en is te bestellen via a.oosterbaan@planet.nl.

Enkel berichtnavigatie

Een gedachte over “Walnoot plus – een boom voor iedereen

  1. Pingback: Dromen over mijn eigen walnotenboom in 2016 | elmagoesnuts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: