elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Dromen over mijn eigen walnotenboom in 2016

Een heerlijk vooruitzicht in het nieuwe jaar voor Elmagoesnuts, want binnenkort hebben we weer een eigen huis… en een eigen tuin met genoeg ruimte voor kruiden en groenten! Het is eindelijk gelukt om een fijn huis te vinden, waar we weer heerlijk naar buitendordogne_station1 kunnen om te genieten van de geplande, en vaak ook verrassende, dingen van de natuur. En natuurlijk komt er dan weer een mooie walnotenboom! Hoewel we de sleutel nog niet hebben, denken we nu al na over de plek in de tuin waar DE boom moet komen. En omdat het nu nog plantseizoen is, gaat de boom zo snel mogelijk de grond in als we echt eigenaar worden van ons nieuwe huis eind van de maand. Ik verheug me enorm op de eerste groene blaadjes, de frisse geur van het blad en misschien al een eerste vrucht aan de boom?

We kijken terug op een jaar met wat minder kook- en bakgenot in onze tijdelijke woning dan daarvoor, wat natuurlijk kwam door het koken op een gebrekkige keramische plaat (nooit weer, als het aan mij ligt!) en het bakken in een combimagnetron: erg afkicken na jaren bakken in de fijne ovens van mijn Falconfornuis. Omdat er nog het een en ander verbouwd moet worden in ons nieuwe huis, wordt het de eerste tijd ook nog wat ‘kookkamperen’ in eigen huis. Maar ook dat kan zomaar leiden tot een creatief ovenvrij walnotenrecept.

IMG_8702Gelukkig waren er toch genoeg walnotenavonturen afgelopen jaar en mocht ik ook weer veel meegenieten van de tuin en keuken op de Smallekamp in Nunspeet. Ik moet dan meteen denken aan de osawacake die binnen no time op was en natuurlijk aan het plukken van groene noten voor de walnotenlikeur… die helaas totaal mislukte. Gelukkig ‘hebben we de foto’s nog’ en hadden we er veel lol om! Wat ook erg leuk was afgelopen jaar was de publicatie van het walnotenboek van Anne Oosterbaan, waar ik een exemplaar van kreeg en een recensie over schreef. Een erg leuk naslagwerkje voor iedereen die een walnotenboom heeft of wil aanschaffen.

De meeste populaire recepten van afgelopen jaar waren de bladerdeegflapjes met dadels en walnoten en Franse tartelettes met walnoten. Ik vind het bijzonder dat de flapjes zo populair zijn, want dit is een van de weinige recepten waar nog geen foto bijstaat, bedenk ik me nu. De tartelettes verdienen wat mij tartelettesserverenbetreft inderdaad een hoge notering (pun intended), want dat is een erg goed recept. Het is best veel werk om ze te maken, maar ze zijn o zo lekker! Het meest gelezen blog is die over het kraken en gebruiken van walnoten. Blijkbaar zijn er ook veel lezers die willen weten wat je allemaal met de noten kunt doen, behalve meteen aan de slag te gaan in de keuken. Het meest gezocht werd er in 2015 op ‘bijgerechten’ en ‘citroen’, natuurlijk na walnoten op nummer 1, want op die manier wordt mijn blog het meest gevonden en geraadpleegd. Af en toe is het best leuk om die statistieken van dit blog te bekijken. Zoals het feit dat er uit 46 landen naar dit blog gekeken is! Helaas ben ik te druk om de Engelse pagina goed bij te houden, maar blijkbaar wordt het blog dus in het Nederlands wereldwijd gelezen: erg leuk! Een laatste feitje uit de statistieken: de dag waarop mijn blog het meest gelezen wordt blijkt zondagmiddag om 4 uur te zijn, wat ik ook zelf een geschikt tijdstip vindt om lekker de keuken in te duiken. Ik verheug me erg op de nieuwe keuken waar we ons op dit moment aan het oriënteren zijn: voor mij de belangrijkste ruimte in ons nieuwe huis. Dat is het voordeel van een huis kopen met een zeer gedateerde keuken: alles moet nieuw! Nu nog een goede keuze maken voor de opstelling en indeling. Eigenlijk wil ik hiermee zeggen: even geduld voor nieuwe recepten, Elmagoesnuts’ kitchen under construction.

Gelukkig staan er al wat genoeg taarten en (bij)gerechten klaar voor nu, zoals de Kerstwalnoten, en de Tulband vol Kerstsmaken, die ik vanmiddag weer ga bakken om mee te nemen naar vrienden.

Ik wens iedereen gezellige Kerstdagen en een smakelijk 2016!

Hartelijke groet, Elmagoesnuts

20130601_182840

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: