elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Griekse walnotencrème (skordalia)

IMG_0764Dit eenvoudige voorgerechtje kun je van tevoren helemaal maken en klaarzetten in schaaltjes. Je serveert het met wat lekker vers brood en misschien wat olijven ernaast. De bekende Britse kok Hugh Fearnley-Whittingstall schreef een heel kookboek vol recepten met slechts drie ingrediënten. Dit gerechtje maak je van vier hoofdingrediënten: aardappel, walnoot, knoflook en walnootolie; heel eenvoudig en eigenlijk ook maar met drie bestanddelen. De smaak is zacht en notig – en het gebruik ervan kun je vergelijken met een Turks voorgerechtje van gegrilde en gepureerde aubergine: baba ghanoush. Een heerlijke smaakopwekker voor je maaltijd!

IngrediëntenFrame Artist

  • 20 walnoten (4 mooie halve voor decoratie!)
  • 4 a 6 aardappels, afhankelijk van de grootte
  • 3 tenen knoflook (meer naar smaak)
  • 3 dl. walnotenolie
  • extra: peper, paprikapoeder, water (evt. melk)

Bereiding

  1. Dop de walnoten en rooster ze in een droge (grill)pan of in de warme oven tot ze geuren en licht verkleuren. Vergeet de vier halve voor de decoratie niet, maar houd ze erna apart.
  2. Schud de geroosterde noten na in een vergiet om zoveel mogelijk (bittere) schilletjes te verwijderen!
  3. Schil en kook de aardappelen gaar. Stamp deze met een aardappelstamper of druk ze door een knijper.
  4. Pel de knoflook en vijzel deze fijn, samen met de walnoten. Let op: bewaar vier halve walnoten voor decoratie! Bij twijfel over de hoeveelheid knoflook, neem dan meer omdat de knoflook veel pit en smaak aan de puree geeft.
  5. Vijzel het geheel fijn tot een kruimige massa. Dit ruikt al heerlijk, zeker als je noten nog wat warm zijn van het roosteren.
  6. Vermeng de nog warme aardappelpuree met de knoflooknotenpuree. Voeg zoveel olie en water (eventueel wat melk) toe tot je een mooie zachte, zalfachtige massa hebt, die dunner en gladder is dan normale aardappelpuree. Als je de noten niet helemaal fijn gestampt hebt, zal dat invloed hebben op de structuur, maar heb je wel wat extra bite in je puree.
  7. Verdeel de puree over vier ondiepe, wijde schaaltjes of schoteltjes. Garneer met paprikapoeder, peterselie of voor extra notensmaak enkele sprietjes rucola. Leg bovenop een halve walnoot en sprenkel er nét voor serveren nog wat olie over.
  8. Serveer de puree lauwwarm of koud met bijvoorbeeld Turks brood of met reepjes pitabroodje. Smakelijk begin van je diner!

Tip

  • IMG_0767Vermeng de aardappelpuree met de knoflookwalnotenpuree als beiden nog warm zijn, zodat de smaken goed kunnen vermengen. Je kunt het gerecht zowel lauwwarm als koud serveren. In de zomer is het koud het lekkerst.
  • Pitabroodjes kun je ook in de broodrooster of grillpan afbakken – handig en snel, als je even zonder oven zit, zoals ik!
  • Het recept voor skordalia in de Dikke van Dam vergelijkt dit gerechtje met aïoli en geeft ook een recept waarbij er eidooiers en citroensap worden toegevoegd. Experimenteer zelf of dit de puree nog lekkerder maakt.
  • Als je wat meer walnotenknoflook fijnstampt, kun je het als alternatieve seroendeng  (pindakokosstrooisel) op gekookte rijst of nasi strooien.
  • Voor de foto maakte ik de puree niet als voorgerecht, maar aten we er paksoi geroerbakt met ui en wat kerrie en wat plakjes gerookte kipfilet bij. Een verrassend lekkere combinatie! De combinatie met gerookte zalm en mierikswortel is ook lekker.
Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Een gedachte over “Griekse walnotencrème (skordalia)

  1. Pingback: Muhammarra – walnotenpaprikadip | elmagoesnuts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: