elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Pesto’s met walnoten

IMG_1339

Afgelopen week leek het wel of ik overal pesto zag, hoorde en proefde. En dat terwijl ik nergens Italiaans at en ook geen kooktijdschrift las. Wel kocht ik een culinair cadeautje bij Dille en Kamille en nam impulsief een potje salsa di noci mee voor mezelf, zo impulsief dat ik na het verjaardagsbezoek niet meer wist wat ik voor mezelf had meegenomen. Daardoor was het wel leuk dat de verkoopster het ter bescherming in papier had gewikkeld en ik echt een leuk cadeautje van mezelf uitpakte!

Ik was zo benieuwd naar de smaak, dat ik het de volgende dag gewoon op een boterham heb geproefd, als een soort pindakaas van walnoten en cashewnoten! Ik vond het erg lekker maar ik vond het nog veel lekkerder de dag erna toen ik het als basis voor een dressing gebruikte. Ik voegde weinig meer toe dan walnotenolie en misschien een snuf verse peper, maar het smaakte heerlijk door de eerste snijsla uit eigen tuin met wat zevenblad en bieslook, ook uit de nieuwe tuin. Aangezien zo’n potje pesto uit de winkel binnen drie dagen op moet volgens het etiket, snoepten we de rest afgelopen weekend op een toastje op bij het aperitief, nog steeds lekker. Tot zover pesto 1.

IMG_1377Omdat het potje zo klein was en te snel leeg voor de toastjes, maakte ik ook het potje open dat ik enige tijd terug had gekregen van Marjolijn van de Smallekamp. Het werd een heuse proeverij! Op dit potje staat wel het woord pesto, maar het bevat geen kaas, zoals je gewend bent van pesto. Deze pesto smaakt veel frisser en wat zuurder dan de salsa van Dille en Kamille, logisch vanwege de toegevoegde notenazijn. Hierdoor is hij ook heel geschikt voor dressings en bij een blokje kaas, zeker omdat deze zelf geen kaas bevat. De salsa di noci van Dille en Kamille vonden wij wat meer geschikt om zo op een stukje brood of toast te eten. Beide smeersels met walnoot waren echt heel anders, zowel van kleur als smaak. En ik vond het wel bijzonder dat beiden geen groene kruiden bevatten zoals je gewend bent met pesto, maar wel beiden paneermeel of broodkruim, wat ik niet ken als ingrediënt van pesto!

Voor degenen die ook graag experimenteren, noem ik hier even de ingrediënten van beide geproefde pesto’s:

Salsa di noci (Dille en Kamille)

 • extra vergine olijfolie (35%)
 • walnoten (32%)
 • cashewnoten
 • parmezaanse kaas D.O.P.(melk, stremsel, zout)
 • broodkruim (tarwemeel, gist, zout)
 • knoflook
 • zout
 • (deel van de ingrediënten is van gecontroleerde biologische teelt)

Walnotenpesto “uit eigen tuin” van Christine Roelofs

 • walnoten
 • zonnebloemolie
 • notenazijn
 • knoflook
 • paneermeel
 • sel gris
 • peper

IMG_1365Geïnspireerd door deze beide walnotenpesto’s ging ik vervolgens zelf aan de slag om eindelijk het recept met zevenblad te maken, dat al enkele jaren in een mapje klaarlag. En laat er nou meer dan voldoende zevenblad in onze tuin staan. De smaak van zevenblad lijkt erg op peterselie en kan gebruikt worden als spinazie of rauw door de salade of kruidenboter. Vandaag hoorde ik ook over kinderen op de basisschool, die er thee van gingen maken, maar dat lijkt me nou toch wat minder lekker. Gelukkig heb ik daarvoor citroenmelisse en twee soorten munt in de tuin.

Het recept van mijn zevenbladpesto met walnoten vind je hier. Meer informatie over zevenblad, zoals dat het plantje verspreid is door de Romeinen die er hun manschappen mee voedden, vind je hier.

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: