elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Krokante walnotendadelkoek

Eindelijk vond ik dit recept voor deze koek weer terug en gisteren had ik een goede gelegenheid om hem te maken en mee te nemen: klussen bij vrienden. Voor dit recept heb je geen oven maar wel lekkere boter nodig. Die lekkere boter bracht een vriendin onlangs mee van de boerderij waar wij eerder ook vlakbij woonden. Deze koek smaakt goed bij de warme chocolademelk op Sinterklaasavond of bij de koffie en thee in andere donkere dagen voor Kerst. Het is geen slappe koek;  hij is juist verrassend krokant door de koekjes die erdoor heen gaan. Je kunt ook heel goed een puntje bij een bol ijs geven als dessert.

Ingrediënten

  • 125 g lekkere boter
  • (50 g bruine basterdsuiker)
  • 250 g dadels
  • 100 g lekkere (volkoren)biscuits
  • 50 g walnoten
  • 1 el honing (of (ahorn)stroop)
  • drupje (walnoten)olie
  • ca. 2 el geraspte kokos

Bereiding

  1. Dop de walnoten en breek ze in kleine stukjes.
  2. Breek de biscuits in kleine stukjes.
  3. Snijd de dadels in kleine stukjes (en verwijder de pitten).
  4. Smelt de boter in de pan met de suiker.
  5. Vermeng de boter en suiker goed met de droge ingrediënten.
  6. Schep als laatste een eetlepel honing door de kleverige massa en meng die er ook goed doorheen.
  7. Vet een springvorm in met wat (walnoten)olie en strooi er wat geraspte kokos overheen.
  8. Doe de dadelmassa in de springvorm en druk deze goed aan met de bolle kant van een eetlepel. Maak de bovenkant goed glad.
  9. Bestrooi de ovenkant van de koek met nog wat kokos.
  10. Zet de koek ongeveer twee uur in de koelkast om op te stijven.

Tips

  • Wie graag minder zoete koek slikt, kan de bruine suiker gerust weglaten. De honing en dadels combineren wel tot een heerlijk diepzoete smaak dus die zou ik niet weglaten.cranberry
  • Voor nog meer wintersmaak kun je wat koekkruiden of kaneel en steranijs door de massa verdelen.
  • Marjolijn van de Smallekamp maakte deze koek door de dadels te vervangen door verse cranberry’s (zie foto). De smaak wordt hiermee een mooie zoetzuur combinatie en de rode vruchten kleuren prachtig! Om de koek goed in stukjes te kunnen snijden kun je overwegen om een deel van de vruchten te pletten voordat je ze gebruikt. Ik heb deze koek inmiddels ook geproefd en hij is heerlijk fris. Het lijkt een beetje op een mueslireep met cranberry’s, terwijl de variant met dadels juist wat rijker en enigszins oosters aandoet. Twee keer heel anders dus en beiden erg lekker!

Dank aan Janny voor het decor en de lekkere appeltaart!

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: