elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Walnotensemifreddo

Een lekker nagerecht voor de Paasbrunch of bij de koffie, dat je nu alvast kunt maken: handig! Het is geen echte semifreddo, maar daardoor wel geschikt voor mensen die geen rauwe eieren mogen eten, zoals jonge kinderen. En aangezien die wel van zoet houden… De mascarpone zorgt voor extra romigheid die je normaal krijgt door het eigeel en de chocolade… hoef ik niet uit te leggen, toch? Fijne Paasdagen!IMG_8519

Ingrediënten (8 personen)

  • 100 g gepelde walnoten in kleine stukjes
  • 250 g mascarpone
  • 80 g pure chocolade, grof gehakt
  • 6 grote dadels, in stukjes
  • 600 ml slagroom
  • merg van 1 vanillestokje
  • 5 el suiker
  • 8 citroen- of vanilleschuimpjes, grof verkruimeld

Bereiding

  1. kerstnotenuitgespreidRooster de walnoten licht in een droge (grill)pan op of de bakplaat. Ik heb ze pas na het roosteren in stukjes gebroken – gaat lekker gemakkelijk dan. Schud alle, bitter smakende, losse velletjes eraf in een zeef.
  2. Roer de mascarpone los in een grote kom.
  3. Meng de gehakte chocolade, walnoten en dadels er goed doorheen.
  4. Klop de slagroom stijf en luchtig met vanillemerg en suiker.
  5. Spatel eerst de vanilleslagroom en daarna de schuimpjes luchtig door het mascarponemengsel.IMG_8515
  6. Schep het room-mascarponemengsel in een cakevorm van ca. 23 cm. en zet de semifreddo minstens 4 uur in de vriezer om op te stijven.
  7. Semifreddo betekent halfbevroren ijs, dus zo dien je hem ook op. Haal je dessert ongeveer 15 minuten voor serveren uit de vriezer, of  eerder als je de semifreddo langer van tevoren maakt, zie ook tip.
  8. Verkruimel net voor serveren nog wat overgebleven schuimpjes over het dessert of kies voor wat verkruimelde (en eventueel gekaramelliseerde) walnoot of misschien wel allebei.

Tip

  • Als je dit gerecht net als ik van tevoren klaar maakt en niet alles in één keer zult gebruiken, haal het dan na ca. 3,5 uur uit de vriezer en snijd het vast in plakken of door de helft, zodat je voor gebruik alleen het deel hoeft te ontdooien dat je nodig hebt. Zet de semifreddo dan zeker 1 uur van tevoren in de koelkast, zodat je goed kunt controleren of hij voldoende zacht wordt. Je kunt ook de bordjes waarop je de semifreddo serveert warm klaarzetten en dan de koude semifreddo met een heet mes snijden en vrij snel zó uit de vriezer serveren, heb ik gemerkt.
  • Als je de cakevorm bekleed met bakpapier, kun je dat mooi gebruiken om de bovenkant dicht te vouwen.
Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: