elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Gnocchi van zoete aardappel met walnoten

Een lekker Italiaans gerecht dat echt iets is om zelf te maken als je eens wat anders wilt proberen. Het is een leuk keukenklusje met een heerlijke verrassend resultaat. Vaak wordt gnocchi (“njokkie”) gemaakt van gewone aardappel en gaar gekookt. Het leuke van dit recept is dat je met een zoete aardappel een zoetere smaak hebt die mooi combineert met de walnoot en doordat je hem na het koken bakt, lekker krokant wordt. Het zijn een aantal stapjes, maar allemaal kort en krachtig!

img_9318.jpg

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 zoete aardappel (ca. 250-300 g)IMG_9301
  • 50 g gedopte walnoten
  • 1 ei
  • ca. 2 el walnotenolie
  • 100 g bloem
  • 100 g semola meel
  • peper, zout
  • 2 el goede olijfolie
  • 2 el boter

Bereiding

  1. Dop de walnoten en ontdoe ze zoveel mogelijk van de losse schilletjes (schudden in zeef).
  2. Vermaal de noten tot ze fijn zijn.
  3. Weeg de bloem en semola af in een schaaltje. Gebruik straks bij het maken van het ‘deeg’ zoveel als nodig is om een mooi deeg te krijgen. Afhankelijk van de grootte en versheid/sappigheid van je aardappel, heb je meer of minder bloem nodig.
  4. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Kook de zoete aardappel in water tot hij gaar is. Giet af en pureer.
  5. Vermeng de hete aardappelpuree met de olie, vermalen walnoten en voeg steeds in beetjes de bloem en semolina toe. Maak op smaak met peper en zout.
  6. Kneed door tot je een mooie handelbaar deeg hebt, dat niet te slap is en dat je goed kunt uitrollen. Mocht het nodig zijn, voeg je nog wat olie toe of juist nog wat meer bloem. De hoeveelheid bloem en semola zijn voor 1 zoete aardappel een goede indicatie.
  7. Bestrooi je aanrecht of werkplank met bloem en rol het deeg uit in een lange rol. Verdeel deze in gelijke delen en maak opnieuw rolletjes tot je uiteindelijk dunne rolletjes hebt van ca. 2 cm. Ik heb voor de foto’s dikkere rollen gemaakt omdat ik erg veel deeg had en heb dus heel ambachtelijke ‘mega-gnocchi’ gemaakt. Maak vooral de maat die je zelf lekker vindt – 2 cm is de maat die je het meest tegenkomt en het mooiste oogt. In elk geval ruik je al meteen hoe de gnocchi gaan smaken – zoethartig met veel walnootsmaak!
  8. Knijp dan elke rolletje met een zacht mes of spatel tot min of meer gelijke stukjes, die je vervolgens met een vork zachtjes indrukt voor een ribbeltjeseffect. Er bestaan ook gnocchiplanken met ribbel om ze overheen te rollen, zie bijvoorbeeld hier. Een vork werkt echter ook prima. Vooral als je de gnocchi met een saus wilt serveren, zorgen de ribbeltjes ervoor dat de saus eraan blijft hangen.
  9. Kook de gnocchi gaar in een ruime pan met gezouten kokend water. Na 2-3 minuten komen ze bovendrijven, giet je ze af en spoel je ze na met koud water. Ik had dit keer zoveel gemaakt dat ik ze in twee partijen heb gekookt, dus met een lepel uit de pan gevist in een zeef en vervolgens de tweede ronde gekookt. Tot en met deze stap kun je prima voorbereiden, want de gnocchi hoeven nog maar enkele minuten gebakken te worden voordat je ze serveert. Laat ze goed drogen in een vergiet of zeef en laat ze staan tot gebruik.
  10. Verhit een ruime dikke pan met de 2 eetlepels boter en olie. Bak de gnocchi aan beide kanten krokant en lichtbruin, zodat je ze dan meteen kunt serveren, bijvoorbeeld met een frisse salade met rucola.

.IMG_9307IMG_9310IMG_9312img_9315.jpgIMG_9317

Tips

  • IMG_9320Je kunt the gnocchi goed voorbereiden voor een etentje door ze na het koken goed te laten drogen in een vergiet of zeef. Vlak voor het serveren bak je ze dan in het mengsel van olie en boter.
  • Je kunt de gnocchi ook tot het koken voorbereiden, dek ze dan na het vormen met de vork af met een theedoek.
  • Met een frisse salade heb je een goede (vegetarische) maaltijd voor twee personen, maar als je het als bijgerecht met bijvoorbeeld een paddestoelenragout en groenten gebruikt, kunnen er vier personen van eten.
  • In plaats van een combinatie van bloem en semola kun je ook harde tarwebloem type 0 gebruiken. En natuurlijk kun je de zoete aardappel vervangen door gewone aardappel voor een meer neutrale smaak, maar dan heb je ongeveer de helft minder bloem nodig. Probeer het!
  • Buon appetito!
Advertenties

Enkel berichtnavigatie

2 gedachten over “Gnocchi van zoete aardappel met walnoten

  1. Lijkt me heerlijk! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: