elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd: walnootrecepten en avonturen rondom het oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Kweepeer bread pudding met walnoten

Mijn voorraad kweeperen was bijna op, maar ik had nog precies genoeg om dit recept te maken. Bread pudding is niet erg bekend in Nederland, maar wel erg leuk om te maken en lekker om te eten. En natuurlijk een prachtige manier om oud brood op te maken. Voor dit recept heb je maar 100 gram oud brood en twee kweeperen nodig, dus dat is al snel gemaakt. Houd er wel rekening mee dat je eerst de kweeperen gaar kookt in suikerwater en hiermee meteen een lekkere kweeperengelei kunt maken. In Engeland krijg je wel eens een blokje bread pudding bij de thee, maar je kunt het ook als dessert serveren. Je eet de broodpudding lauwwarm of afgekoeld, voor de liefhebbers een mopje slagroom ernaast.

Ingrediënten

  • 250 gram gekookte kweeperen (zie stap 1 + 75 gr suiker)
  • 6 eetlepel diksap zomerfruitIMG_1057
  • 100 gram oud brood
  • 250 ml magere melk
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • snufje zout
  • 50 gram suiker
  • 50 gram walnoten in kleine stukjes
  • 50 gram rozijnen
  • 1 ei

Bereiding

  1. Voor dit recept heb je gekookte kweeperen nodig, die je snel kunt maken en die tevens een lekkere gelei oplevert. Maak ca. 300 gram kweeperen schoon door ze onder stromend water schoon te borstelen. Hiermee verwijder je niet alleen vuil, maar ook de harige pluislaag. Snijd de kweeperen in mooie partjes en verwijder de harde klokhuizen.
  2. Doe de kweepeerpartjes in een steelpan met 75 gram suiker en 150 gram water. Kook de kweeperen in ca. 10 minuten gaar, schep de partjes in een zeef om uit te lekken en kook het suikerwater in ca. 10 minuten in tot gelei. Deze gelei is heerlijk op brood, crackers, bij kaasblokjes of op een cake.IMG_1060
  3. Nu kun je meteen broodpudding maken: maak een kweepeerpuree. Bewaar een aantal mooie gekookte kweepeerpartjes voor de garnering en doe de rest van de kweeperen in een pan met een dikke bodem. Kook de kweeperen met de diksap nog even op middelhoog vuur tot ze zo zacht zijn dat je ze kunt pureren. Maak er met een vork of eventueel de staafmixer een gladde puree van.
  4. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden Celsius.
  5. Doe de melk, suiker, zout en boter in een andere pan en verwarm zachtjes tot de boter begint te smelten.
  6. Snijd de korsten van het brood en snijd het in kleine stukjes. Het is lekker om minimaal twee soorten brood te combineren. Ik gebruikte een snee krentenbrood en een zacht wit broodje. Je kunt bijvoorbeeld ook ontbijtkoek of eierkoek gebruiken.
  7. Doe de stukjes brood in een kom en giet het warme melkmengsel erover. Laat het even staan – het brood moet goed onder blijven staan.
  8. Voeg de stukjes walnoten en de rozijnen toe aan het broodmengsel.IMG_1064
  9. Meng dan kweeperenpuree erdoor.
  10. Klop het ei los met een vork en roer het als laatste door het broodmengsel.
  11. Bekleed een kleine taartvorm (ca. 20 cm.) met bakpapier en giet de broodpudding erin.
  12. Verwarm in een koekenpan een scheut diksap en 2 theelepels kristalsuiker. Voeg – als de suiker helemaal is opgelost – de kweeperenpartjes toe en bak ze tot de suiker is opgelost en de partjes mooi bruin zijn.
  13. Garneer de taart met de gebakken kweepeerpartjes en eventueel wat stukjes walnoot.
  14. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 45 – 60 minuten gaar. Hij blijft wat zacht, maar een naald moet er wel droog uitkomen.
  15. Serveer de taart met wat slagroom en kaneel.img_1067.jpg

Enkel berichtnavigatie

Plaats een reactie