elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Boerenkoolstamppot met gedroogde tomaatjes en walnoten

Hoewel het buiten al lichter en lenteachtig is, kunnen we best nog boerenkoolstamppot eten. Lekker gezond en gemakkelijk; ik heb meestal een zak gesneden kool klaar voor gebruik in de diepvries liggen. In plaats van spekreepjes doe ik gedroogde tomaatjes door de stamppot voor de hartige smaak, iets dat trouwens ook erg lekker is bij andijviestamppot met zoete aardappel. In dit gerecht is het belangrijk de walnoten goed te roosteren, zodat ze goed tot hun recht komen bij de pittige smaken van de gedroogde tomaatjes, basilicum en de kool: allemaal lekker hartige smaken. Je kunt dit gerecht ook voor twee dagen maken, want opgewarmd smaakt het ook heerlijk!img_1548.jpg

Ingrediënten

  • ca. 900 gram aardappels (of pas de verhouding naar smaak aanIMG_1545)
  • 600 g gram gesneden boerenkool
  • 2 rode uien
  • ca. 10 zongedroogde tomaatjes (in olie)
  • ca. 10 walnoten
  • versgemalen zwarte peper
  • flinke snuf paprikapoeder
  • evt. mosterd
  • ca. 125 ml. melk
  • scheut olijfolie
  • enkele blaadjes basilicum in reepjes
  • evt. rookworst of casselerrib voor erbij

Bereiding

  1. Schil de aardappels en doe ze onderin een ruime pan met ongeveer de helft water.
  2. Doe de boerenkool er bovenop en kook de aardappelen en groenten gaar in ca. 20 minuten. Je kunt beiden ook in de stoomoven garen en dan in een pan met het warme melkmengsel stampen (zie stap 7).
  3. Kraak ondertussen de walnoten en rooster ze tot ze mooi kleuren in een hete, droge (grill)pan voor meer smaak. Schud ze even na in een vergiet om de (bittere) schilletjes te verwijderen. Bewaar.
  4. Bak ondertussen de uien in een pan een beetje bruin en bewaar.
  5. Snijd de gedroogde tomaatjes in fijne reepjes en bewaar.
  6. img_1547.jpgMaak de rookworst warm in heet water of bak de casselerrib kort in wat olie.
  7. Warm wat melk op in een pannetje met de olie, kruiden, eventueel mosterd en wat zout naar smaak.
  8. Als de aardappel en boerenkool gaar zijn, meng je ze met de warme melk met olie en zout. Stamp de groenten tot een mooie puree.
  9. Voeg de gebakken uitjes toe en maak eventueel (verder) op smaak met peper en eventueel wat mosterd. Je kunt de mosterd ook op tafel erbij serveren.
  10. Verdeel de gedroogde tomaat- en basilicumreepjes en de walnoten over de stamppot voor een kleurrijke schotel – op de foto boven lijkt het bijna een salade!
  11. Serveer er eventueel rookworst of casselerrib bij.

Tip

Om deze stamppot helemaal vegetarisch te maken, kun je ook blokjes feta erdoor mengen of halloumi grillen voor erbij.

De hoeveelheden op de foto zijn voor twee personen, recept is voor vier.

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: