elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Avocado cheesecake met walnotenbodem

Wat een feest voor je ogen: groen met rood met walnoot… dat klinkt als een oude reclame voor een candy bar! Ook van smaak is dit een prachtig stukje gebak, waarvan je gerust een stuk kunt nemen. Zowel avocado als walnoten zijn namelijk erg goed voor je. Twee à drie walnoten per dag verhoogt namelijk de goede cholesterol, goed ter compensatie van de slechte LDL. Maar het meest belangrijke is genieten van een lekker taartje ook gezond is, zeker als je er met vrienden samen van snoept.

Ingrediënten

  • ca. 50 g gedopte walnoten
  • 100 g kruimels van volkoren/digestive biscuits
  • 1 el suiker
  • 1/2 tl gekneusde anijszaadjes
  • 1/4 tl zout
  • 8 blaadjes neutrale gelatine (vervang eventueel door ca. 3 gram agar agar)
  • rasp van 1 citroen of limoen
  • 375 ml halfvolle melk
  • 80 g suiker
  • 1 tl vanille extract (zie tip onderaan recept balletjes met dadel)
  • 2 rijpe avocado’s in blokjes gesneden
  • 200 g magere roomkaas in blokjes gesneden

topping:n

  • 1 el frambozenjam
  • verse aardbeien of frambozen
  • evt. wat geraspte witte chocolade

Bereiding

  1. Verwarm de hete luchtoven voor op 175 graden.
  2. Vermaal de walnoten in de keukenmachine. Voeg de koekkruimels,1 el suiker, anijszaad en zout toe en vermeng goed (pulseren in keukenmachine).
  3. Voeg 2 el water toe zodat het een mooi, enigszins vochtig mengsel wordt dat lijkt op de zandtaartjes in de zandbak. Het ruikt meteen lekker naar walnoten en anijs!
  4. Druk het deeg in een springvorm bekleed met bakpapier van ca. 24 cm. Ik pas geleden een handig trucje geleerd: maak een vel bakpapier vochtig onder de kraan, maak er een prop van die je uitknijpt en bekleed hiermee veel eenvoudiger de bakvorm. Hiermee heb je straks minder scherpe vouwen in je taart!
  5. Bak de bodem in ca. 20 minuten stevig en laat helemaal afkoelen. LET OP! Ga niet meteen verder, want anders kun je de vulling niet meteen na het bereiden op de bodem gieten! In geval van nood kun je hem extra snel afkoelen in de koelkast, kelder of ’s winters buiten. Zet het bakblik in elk geval op en rooster of rekje zodat hij redelijk snel afkoelt.
  6. Afkoelpauze. Je kunt wel vast citroenschil raspen en het pannetje vullen met de ingrediënten.
  7. Doe de gelatinevelletjes één voor één in een kleine kom met genoeg koud water om het te laten weken en laat 5 minuten staan.
  8. Doe de melk in een steelpan en voeg citroenrasp, suiker en vanille toe en breng aan de kook.
  9. Voeg de gelatine toe en laat zachtjes koken tot de gelatine is opgelost na ca. 1 minuut.
  10. Doe de roomkaas met het vruchtvlees van avocado’s in de keukenmachine en meng kort met de messen.
  11. Giet het hete melkmengsel erbij en laat de keukenmachine draaien tot je een mooie homogene massa hebt.
  12. Giet het mengsel op de afgekoelde bodem, dek af met folie en laat de taart minimaal 2 uur afkoelen in de koelkast om op te stijven. Reken ruim tijd voordat je de taart af maakt, zodat je geen stress hebt over het echt goed stijf worden van de groene vulling.
  13. Verwijder de rand van de springvorm en  maak de taart af met rood fruit.De taart voor de foto maakte ik voor mijn moeders verjaardag. Ik gebruikte een doosje diepvriesframbozen vermengd met een eetlepel frambozenjam. Een mooie laag maakt de taart lekker fris en helemaal af. Voor een extra feestleijk effect rasp je er witte chocolade overheen. Op de foto heb ik kleine witte chocolade eitjes gebruikt. Natuurlijk kun je ook verse frambozen of aardbeien gebruiken, die je dan veel mooier kunt neerzetten. Zo is de taart steeds anders.

Tip

  • Je kunt de taart ook eerst snijden (ca. 10 stukjes) en dan afmaken met de rode topping. Wij vonden het wel mooi dat de topping na snijden en serveren aan de zijkant van de taart liep en dat effect kun je natuurlijk manipuleren met de hoeveelheid en vloeibaarheid van je topping. Ik wil de taart ook nog eens maken met verse rode bessen.
  • Voor een strakke en minder zoete variant, serveer je elk stuk taart met 1 aardbei. Mijn studenten vonden hem zo ook lekker. Ik ga zelf voor de volle variant met frambozen! De monchoulaag was toen iets groener, dus dat kan per avocado variëren.
  • Bewaar en vervoer de taart koel, zeker als je agar agar gebruikt omdat deze sneller zijn bindkracht verliest!
Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: