elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Kip in walnotensaus (Circassische kip)

Ik kwam dit recept voor circassische kip tegen in een gekregen kookboek en vanwege het feit dat er naast kip als hoofdingrediënt walnoten gebruikt worden, heb ik het natuurlijk een keer gemaakt. Ik moest echt even opzoeken waar dit gerecht dan vandaan kwam, want ik had nog nooit van Circassië gehoord. Circassië of Tsjerkessië is een regio in de Kaukasus, maar dit gerecht wordt in meerdere landen rond de Middellandse Zee gegeten, voornamelijk als voorgerecht. Ik vind het een leuk gerecht om te maken omdat je tevens kippenbouillon maakt. Eigenlijk is dit een luxe variant van kipsaté omdat je in plaats van pinda’s heel veel walnoten gebruikt. De kip in walnotensaus is natuurlijk lekker bij rijst en friet, maar wij aten hem dit keer met zelfgemaakte, verse pasta, ook een smakelijke combinatie. Het enige jammere is dat een gerecht als dit niet erg fotogeniek is, maar stel je echt superlekkere kip in notensaus voor (en goede bouillon) en dan ga je het misschien toch maken.

IMG_4329

Ingrediënten

  • 4 kippendijen
  • 2 kippenbouten
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij in stukjes
  • 1 winterwortel in plakjes
  • 1 laurierblad
  • 4 takjes platte peterselie
  • 1 takje tijm
  • 6 peperkorrels
  • 1 tl korianderzaad
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 1 el walnotenolie
  • 250 gr gedopte walnoten
  • 2 sneetjes witbrood (of ca. 6 dikke sneetjes stokboord)
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 1 tl pittige paprikapoeder

Voorbereiding

  1. Doe de kipstukken samen met de ui, bleekselderij, wortel, peterselie, laurier, tijm, peperkorrels en korianderzaadjes in een soeppan en voeg 1 liter watIMG_4324er toe. Breng aan de kook en laat zachtjes sudderen tot de kip gaar is na ca. 20-25 minuten.
  2. Rooster ondertussen de walnoten kort in droge grillpan of in de oven tot ze licht verkleuren.
  3. Bak het paprikapoeder en de cayennepeper 2 min. in een droge koekenpan tot het geurt en voeg dan de walnotenolie toe. Bewaar de olie.
  4. Haal de kip uit de bouillon en haal al het kippenvlees eraf. Gooi het vel weg en doe het vlees in enigszins gelijke stukken in een grote (ovenvaste) serveerschaal. Doe de botjes terug in de bouillon en laat deze in ca. 25 minuten tot ongeveer de heIMG_4325lft inkoken. Schep met een lepel een beetje bouillon uit de pan bij de kip, dek af met aluminiumfolie en houdt de schaal warm (bijv. in de oven op 90 graden Celsius).

Bereiding

  1. Zeef de bouillon en gooi botten en groenten weg.
  2. Bewaar een aantal walnoten voor de garnering en vermaal de rest grof in de keukenmachine.
  3. Snijd de korstjes van het brood en drenk deze in 1,25 dl bouillon.
  4. Voeg het brood bij de noten en maal erdoor met pulse.
  5. Voeg knoflook en de pittige paprikapoeder toe en vermaal tot een gladde saus. De saus ruikt nu al heerlijk!
  6. Voeg beetje voor beetje ca. 2,5 dl bouillon toe tot het mengsel net schenkbaar is.
  7. Schep een deel van de saus door de kip en schenk de rest eroverheen.
  8. Schenk de pittige walnotenolie eroverheen en garneer met de mooie stukken walnoot en wat peterselie.
  9. Serveer naar wens met lekker brood, pasta, rijst, friet, salade,…
IMG_4328

niet moeders mooiste, maar zo serveerde ik dit smakelijke kipgerecht voor vier.

Tip

IMG_4321

  • De bouillon die je overhoudt, vries je in voor later gebruik, eventueel in een ijsblokjeszakje.
  • Als je ook zelf pasta draait om erbij te eten, doe dit dan eerst en laat de linguine of spaghetti drogen. Als de kip klaar is heb je de pasta in 2-3 minuten gekookt.

Ik vond dit recept in een kookboek dat een vriendin een keer meenam: Dinner with friends, Murdoch Books.

 

Enkel berichtnavigatie

3 gedachten over “Kip in walnotensaus (Circassische kip)

  1. Marjolijn Friesen op schreef:

    Al gemaakt, wel minder want ik had maar 1 kippenpoot.
    Dus gegeten als primo. Was lekker !

  2. Pingback: Avocadocapuccino – elmagoeson

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: