elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Sesamkoekjes met walnoot

Alweer koekjes? Ja, ik ben zelf gek op krokant en houd eigenlijk meer van koekjes dan van taart. Daarmee zijn ze ook gevaarlijk omdat je er van door blijft eten, vandaar dat ik er maar ca. 12 tegelijk bak. Wil je meer maken kun je de ingrediënten eenvoudig verdubbelen. Maar voor 4 personen, ieder 3 koekjes, kom je met dit recept een heel eind. En in de koektrommel blijven ze nog een aantal dagen goed (proefondervindelijk kan ik in elk geval drie dagen garanderen). De eerste keer maakte ik de koekjes omdat ik zelf tahin gemaakt had voor zelfgemaakte falafel en zocht naar een andere toepassing dan in falafal of hummus. Deze koekjes zijn zo lekker en zo snel gemaakt, dat ze nu al een succesrecept zijn geworden. Misschien moet ik er toch meer tegelijk bakken de volgende keer?

IMG_5724

Ingredienten

  • 50 g zachte roomboter
  • 50 g bruine (riet)suiker of palmsuiker
  • 50 g tahin / sesampasta
  • 80 gr. speltmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el. vanilleextrakt
  • 6 walnoten in mooie helften gedopt, dus 12 halve walnoten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.IMG_5721
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconenmat.
  3. Mix boter en suiker in een beslagkom tot het goed gemengd is.
  4. Voeg de tahin toe en mix nog even goed door.IMG_5722
  5. Voeg tenslotte de speltmeel, bakpoeder en vanilleextrakt toeen mix tot een glad maar kruimig voelend beslag.
  6. Vorm met de hand ca. 12 bolletjes zo groot als een walnoot die je platdrukt op de bakplaat.
  7. Druk in elk koekje een walnoot.
  8. Schuif de bakplaat de oven in en bak de koekjes in ca. 14-15 minuten gaar. Kijk goed dat de koekjes niet donker kleuren, want dan zijn ze al te hard gegaan.
  9. Laat de koekjes op de bakplaat afkoelen en uitharden, voordat je ze in een koektrommel doet – of meteen serveert natuurlijk!

Tip

Wil je zelf ook tahin maken, dan heb je echt een keukenmachine nodig. Doe hierin sesamzaadjes, ongepeld (beige) of gepeld (wit). Voor meer smaak kun je ze eerst kort roosteren in een droge koekenpan, maar ik vind zelf dat er weinig verschil is. Ik gebruik ongepelde sesamzaadjes. Voeg een snufje zout toe en een beetje (olijf)olie. Draai de zaadjes met het mes tot pulp en voeg steeds een beetje olie toe totdat je een mooie, smeuïge pasta hebt. De tahin moet niet te droog en kruimelig zijn, maar het hoeft ook zeker geen pindakaas te worden. Bewaar de tahin in een schone jampot in de koelkast tot een maand of vries hem in kleine porties in.

IMG_5663

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: