elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Walnotencake met kaneel

Omdat heel veel mensen deze periode aan het bakken zijn geslagen en ik blijkbaar ook aangestoken wordt, bak ik al maanden elke weekend een brood en vaak ook nog koekjes of taart. Dit weekend bakte ik in plaats van een brood deze cake met speltmeel en veel noten, bijna net zo gezond als brood, en we aten er ook zo van. In plaats van beleg erop aten we er zelfgemaakte rabarbercompote en wat slagroom bij: een volwaardige weekendlunch. De cake is als hij net is afgekoeld nog knapperig van buiten en boterzacht van binnen, maar smaakt ook de volgende dag(en) nog heerlijk, al is dan de buitenkant ook zacht geworden. Hoewel het recept niet spectaculair is, is de smaak en structuur te goed om niet als nieuw recept te noteren.

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 200 g bruine basterdsuiker
  • 1 tl vanilleextrakt
  • 200 g zachte (gras)boter
  • 140 g speltmeel
  • 110 g vermalen walnoten (vermalen amandel/hazelnoot kan ook), evt. 1/3 hiervan grof vermalen voor meer bite
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snufje zout
  • snuf kaneel
  • 10 halve walnoten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius hete lucht.
  2. Mix de eieren, vanilleextrakt en suiker in een beslagkom schuimig.
  3. Voeg de zachte boter toe en mix goed door tot een smeuïge massa.
  4. Voeg de vermalen noten, speltmeel, zout, kaneel, bakpoeder en baking soda toe en mix tot een homogeen beslag.
  5. Bekleed een ruime springvorm met bakpapier en verdeel hier het dikke beslag over.
  6. Strijk de bovenkant van het deeg glad met een spatel en verdeel de 10 halve noten losjes over de bovenkant (anders zakken ze erg diep in je cake).
  7. Bak de cake in het midden van de oven op een rooster in ca. 30 minuten gaar. Controleer met een prikker.

Tip

  • Vers uit de oven en even afgekoeld op een rooster (of in de tuin) is de buitenkant heerlijk krokant.
  • Vries eventueel een deel van de cake in voor een andere koffie- of theemoment.

best wel een goede weekendlunch toch?

 

 

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: