elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd. Hier vind je mijn walnootrecepten en avonturen rondom het kweken, oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Krokante walnotentaart met zoute karamel met whisky

Een heerlijk maar machtig taartje om te delen dat doet denken aan de Franse tartelettes aux noix die ik eerder op dit blog deelde (zie tips), met als extra smaken whisky en tijm ter compensatie van de mierzoete karamel. Deze taart maak je in drie etappes tussen het thuiswerken of andere klusjes door en als je ook nog noten moet kraken is dat een vierde stap. Het taartje is lekker bros, dus een taartvorm met losse bodem is handig, maar het lukt mij ook wel goed in een cakevorm bekleed met bakpapier zodat je het taartje na het bakken zo uit de vorm op een plank tilt. Zie ook de tip onderaan. Als je van zoet, krokant en noterig houdt, is dit je recept. Smakelijk!

 

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 225 g bloem
  • snuf zout
  • 2 el (riet)suiker
  • 100 g boter
  • 1 el vermalen walnoot
  • wat water

Voor de vulling:

  • 200 g gedopte walnoten
  • 50 g boter
  • 50 g bruine suiker
  • 50 g (riet)suiker
  • 100 g agavesiroop
  • 2 el water
  • ½ el zout
  • 75 ml (soja)room
  • 1 el whisky
  • paar takjes tijm

Bereiding

STAP1

  1. Doe alle droge ingredienten voor de bodem in de keukenmachine en vermeng met elkaar.
  2. Voeg de boter in stukjes toe en draai tot een mooi deeg. Voeg eventueel enkele eetlepels water toe om een deegbal te kunnen vormen.
  3. Kneed even na met de hand zodat alles goed vermengd is, maak een bol en laat deze minimaal 30 minuten in de koelkast opstijven.

STAP 2

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  2. Bedek de vierkant of langwerpige bakvorm met bakpapier. Als de bodem los kan, kun je ook alleen de bodem met boter invetten.
  3. Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier zodat je geen bloem nodig hebt (en het deeg erg droog zou worden).
  4. Bekleed de bakvorm met het deeg en leg er een van de twee bakpapieren in om blind te bakken. Vulde vorm met bakbonen of iets anders dat je voor blindbakken gebruikt (ik he groene koffiebonen die ik er altijd voor gebruik)..
  5. Bak de bodem zo blind 20 minuten en dan nog zonder bakbonen gedurende 10 minuten. Let op met het verwijderen van de bakbonen… bij mij schoof de eerste keer ook de bodem half mee uit de vorm!
  6. Laat de bodem afkoelen op een rooster of een gaspit.
  7. Draai de oventemperatuur terug naar 170 graden.

STAP 3

  1. Maak de vulling: smelt de boter in een steelpan.
  2. Voeg de suikers, siroop, zout en het water toe. Breng al roerend aan de kook en laat ca. 5 minuten al roerend inkoken.
  3. Als er bellen verschijnen, haal je de pan van het vuur en roer je de room en whisky erdoor.
  4. Schep dan alle noten erdoor.
  5. Doe de vulling in de bakvorm en bak de taart in ca. 15-20 minuten tot de vulling bubbelt.
  6. Laat de taart wat afkoelen voordat je hem serveert.

Tip

Vaak rooster ik de walnoten voor gebruik, maar voor dit recept is dat niet nodig. De noten worden toch krokant door het bakken en de brosse bodem zorgt ook voor voldoende bite.

In plaats van een taartje om te delen, kun je deze taart ook als eenpersoons tartelettes maken, zie het recept voor Franse tartelettes hier. Voordeel is dan dat je een taartje in zijn geheeld serveert en niet in een stukje dat al snel uit elkaar valt. Voor de smaak maakt het natuurlijk niks uit, maar presentatie is ook iets.

 

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: