elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd: walnootrecepten en avonturen rondom het oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Walnoten kraken

Tijdens het walnotenseizoen waar we momenteel midden in zitten krijg ik veel vragen over het goed kraken van noten. Wat is de beste kraakmethode? Welke notenkraker werkt het beste? Soms lukt het kraken wel heel erg goed, zie foto’s, maar het is fijn om mooie halve noten uit de dop te halen, zodat je deze mooi kunt presenteren en decoratief kunt gebruiken op een taart, salade, quiche, etc. In het kader van het huidige seizoen en een succesvolle kraaksessie van verse noten heb ik mijn ervaringen en tips nog eens verzameld. Laat de noten wel ca. twee weken drogen, tenzij je graag ‘natte noten’ gebruikt.

Notenkrakers

Op Kwekerij De Smallekamp in Nunspeet hebben ze een hele verzameling notenkrakers, waarbij de meesten gewoon voor de sier in de expositieruimte staan. Wat mij betreft hangt de keuze van de kraakmethode een beetje af van waarvoor je de noten gebruikt. Ik gebruik meestal zelf een heel eenvoudig model ‘tang’ omdat ik de noten dan in kleine stukjes verwerk in gerechten of zelfs vermaal voor de bodem van een taart of quiche bijvoorbeeld. In dat geval maakt het niet zoveel uit hoe de noten uit de dop komen. Maar als ik echt zeker halve noten wil hebben bijv. als decoratie op cake of voor geroosterde en gekruide walnoten, gebruik ik mijn notenkraak-veer die ik van vrienden kreeg, zie mijn blog daarover: klik hier. Je kunt ook met een hamertje de noten doppen zoals ze op De Smallekamp ook deden als ze olie laten persen bijvoorbeeld. Verder zijn er natuurlijk ook nog modellen waar je de noot klem zet door middel van een soort schroef, maar die gebruik ik zelf nooit.

Notenkraakmethode

Wat naast de kraakmethode belangrijk is om mooie halve noten te krijgen, is dat je de walnoot op de bolle kant van de dop kraakt, dus niet op de naad. Hiervoor is een hamertje of mijn notenkraak-veer het meest geschikt, maar met een notenkraker model tang gaat het ook wel. Hoe verser de noten zijn, hoe beter dit gaat.

Samengevat, het beste advies om mooie noten te kraken is met wat beleid en aandacht de walnoot door klemmen, kraken of tikken, zodat je met zo weinig mogelijk kracht de walnoot opent. Voor mij gaat dat, zoals gezegd, over het algemeen prima met een simpele notenkraker maar het allerbeste met een hamertje of de walnotenkraak-veer.

Tips

Wil je meer weten over het gebruik van alle delen van de vers gedopte walnoten, dus ook de tussenschotjes en de lege doppen, lees dan hier verder.

Wil graag superverse, zogenaamde natte noten gebruiken, dan vindt je hier en hier lekkere recepten.

een mooie ‘hele halve’ walnoot bovenop zo’n koek is toch mooier

Enkel berichtnavigatie

2 gedachten over “Walnoten kraken

 1. Hoi
  Ik heb 2 bananendozen met walnoten geraapt bij Beesd
  Ik vind de kraker met korfje de best vanwege de gelijke druk op de hele noot
  En je kan de grote noten mooi heel houden
  Deze gebruik ik weer om versiering te maken als kerstbal gekleurd of naturel of als versierde noot
  Ik ga deze notenkraker verkopen via bolcom en Amazon.nl
  Onder merknaam BIKELO

  MET KRAAKGROET
  KAREL PLOEGER

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

 2. Dag Karel,
  Dank voor je reactie. Leuk om te horen dat je ook de dop graag zo heel mogelijk houdt. Dat is natuurlijk leuk voor alle knutselaars en deco-freaks! Veel succes met kraken en met de verkoop van je eigen notenkraker!
  Hartelijke groeten, Elma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: