elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd: walnootrecepten en avonturen rondom het oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Suikervrije walnotenchocoladetaart

Een leuke uitdaging: bakken voor suikervrije eters. Dit recept was meteen een succes en ook voor ons een gezonde variant met de courgette als basis. Het was ook een mooie gelegenheid het Steviapoeder dat ik nog had van een ander suikervrij experiment te gebruiken. De taart is zoet genoeg wat we vooral merkten toen we er als test wat licht gezoete slagroom naast aten: niet doen want dat maakt dat het verfijndere zoet van de taart teniet gedaan wordt, oftewel: je merkt hoe enorm zoet suiker smaakt.

Ingrediënten

  • 260 gr amandelmeel en/of fijngemalen walnoten
  • 2 el kokosolie
  • 1 middelgroot ei
  • 1/8 tl zout
  • 4 el Steviapoeder of naar smaak
  • 255 gr geraspte courgette
  • 130 gr heel grof gehakte walnoten (zie tips)
    laat ca 12 mooie halve over voor de decoratie (voor elk puntje 1)
  • 85 gr suikervrije extra pure chocolade
  • 6 el kokosolie, gesmolten
  • 3 middelgrote eieren
  • 1 1/2 tl vanille aroma
  • 3–4 el Steviapoeder of naar smaak
  • snufje zout
  • evt. 1 tl agar agar

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Vet springvorm (24 cm) in met een beetje kokosolie.
  3. Maak eerst de bodem: meng het notenmeel, 2 eetlepels kokosolie, snufje zout en 1 ei.
  4. Doe het deeg in de taartvorm en druk het deeg zachtjes tegen de bodem en rand. De eerste keer dat ik de taart maakte vergat ik de rand en hadden we een vrij dikke bodem, wat nog steeds goed smaakt, maar de puntjes zien er mooier uit op een bordje met een achterkant van krokante koek.
  5. Doe de geraspte courgette in een schone theedoek en knijp het vocht voorzichtig uit de courgette.
  6. Doe de geraspte courgette, chocolade, zachte kokosolie, vanille extract, Steviapoeder en de 3 eieren in een keukenmachine en meng dit ongeveer 1 minuut.
  7. Doe de chocolade vulling in een schone kom en roer hier 75% van de walnoten door. Giet het chocoladenotenmengsel dan in de taartvorm en verdeel de bewaarde halve walnoten over de taart. Als je twijfelt of de vulling niet te vloeibaar is (bijvoorbeeld als je eieren wat groter zijn), meng dat 1 theelepel agar agar door het mengsel voordat je het op de bodem verdeelt.
  8. Bak de chocoladewalnotentaart 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven. De taart is het lekkerst na een nacht afkoelen in de koelkast.

Tips

Wil je walnotenchocoladegebak mét suiker, kijk dan eens naar dit recept: Chocoladewalnotencake.
Wil je een andere zoete taart met courgette als basis maar geen chocolade, kijk dan eens naar dit recept: courgettetaart met walnoten.

In plaats van gemalen amandelen of walnoten, kun je natuurlijk ook andere noten gebruiken. Ik varieer voor de bodem ook met bijvoorbeeld cashewnoten (handig als iemand een notenallergie heeft), maar heb wel voorkeur voor walnoten voor de vulling omdat je dit bij het aansnijden zo mooi ziet (foto’s volgen!). Houd de walnoten dus zo grof mogelijk, liefst maximaal de helft van een halve.

In plaats van Stevia kun je ook een ander zoetmiddel gebruiken, maar pas dan wel de hoeveelheid aan de sterkte van de zoetheid aan. Zie hiervoor deze handige webpagina van Monique van der Vloed.

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: