elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd: walnootrecepten en avonturen rondom het oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Taratorsaus van walnoten

Een gekke naam voor een lekkere oosterse (dip)saus om van alles bij en mee op te eten. Het meest voor de hand liggend is rauwe groenten als alternatieve borrelsnack, maar het past ook bij een warme maaltijd, zoals bij lamsvlees, kip of falafelballetjes. Ik kom de saus zelfs tegen in combinatie met vis, dus hij is nog veelzijdiger dan dat ik hem ken en gebruik.

image00008

Ingrediënten

  • 100 g gedopte walnoten
  • 2 sneetjes witbrood zonder korst
  • 1 dikke teen knoflook (of half bolletje Chinese knoflook)
  • 150 ml walnotenolie of olijfolie
  • het sap van een halve citroen (of evt. 2 el rode wijnazijn)
  • versgemalen peper en zout naar smaak
  • paprikapoeder

Bereiding

  1. Week de sneetjes brood een paar minuten in wat water en wring dan uit.
  2. Vermaal de walnoten met de knoflook in de keukenmachine of met de staafmixer tot een redelijk glad mengsel.
  3. Voeg al mengend de olie toe zodat deze mooi door het notenmengsel verdeeld wordt.
  4. Voeg als laatste de citroensap, peper en zout toe. Proef of de saus goed op smaak is.
  5. Schep in een serveerschaaltje en besprenkel met wat paprikapoeder.

Tips

  • In plaats van walnoten kun je ook amandelen, cashewnoten of sesampasta (tahin) gebruiken voor de variatie.
  • Kies zelf hoe grof of fijn je de saus wilt maken, afhankelijk van het gebruik. Ik vind de saus op de foto zelf erg fijn en houd van wat grovere structuur zodat je de walnoot nog wat beter ervaart. Een beetje bite in combinatie met bijvoorbeeld een stukje komkommer vind ik lekkerder.
  • Een ander recept voor warme walnotenroomsaus dat ik eerder publiceerde, vind je hier: Walnotenroomsaus
  • Er is ook een soepvariant van dit recept, waarbij je ook komkommer en yoghurt gebruikt. Het is een Bulgaars gerecht voor koude soep dat doet denken aan Griekse Tzatztiki. Zie voor een recept bijvoorbeeld hier.

Omdat ik nog geen goede foto van de saus heb, heb ik een foto van receptengalerie geleend.

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: