elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd: walnootrecepten en avonturen rondom het oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Salade uit de oven met walnoten

Lekker gemakkelijk, niet schillen, alleen maar snijden! Wat een heerlijk recept is dit! Ik kreeg een zakje net geoogste aardperen mee op de Smallekamp en wilde toch weer wat nieuws proberen. Ik had een mooie bos verse peterselie en knolselderij van de markt en nog een mooi stuk Stilton, dus dit paste precies. Eerder maakte ik een vegetarische quiche met aardpeer maar toen waren de peren niet goed gegaard helaas. Ik heb er ook al eens soep en puree mee gemaakt, maar dit is meteen ons favoriete gerecht met aardpeer: een smakelijke warme salade vol aardse, zoete en hartige smaken. Echt een verwarmende salade voor in de winter.IMG_8249

Ingredienten voor 2 personen

  • ca. 450 gr aardpeer (topinamboer)
  • 1/2 knolselderij
  • bosje verse platte peterselie
  • ca. 150 g gedopte walnoten
  • ca. 100 gr Stilton (of andere blauwe kaas die je beter ziet tegen de lichte achtergrond van de groenten)
  • evt. 2 el truffelolie of extra vierge olijfolie (zonder smaakt ook heel goed)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  2. Was al het zand van de aardpeer en knolselderij maar schil ze niet! Snijd alleen gekke uitsteeksels of minder mooie plekjes weg.
  3. Snijd de aardpeer in plakken en de knolselderij in dikke frieten.
  4. Leg de groenten op een bakplaat met een bakvel of bakpapier. Verdeel de olie en het zout erover en meng IMG_8249dit er goed doorheen met de handen.
  5. Rooster de aardpeer en knolselderij ca. 20-30 minuten gaar in de oven.
  6. Snijd ondertussen de peterselie en hak de walnoten grof.
  7. Rooster de walnotenstukjes in een droge koekenpan tot ze geuren en licht verkleuren. Wij gebruiken extra veel walnoten wat de salade echt een kick geeft.
  8. Maak de kaas met een vork wat los in brokjes.
  9. Verdeel de geroosterde groenten over twee diepe borden en sluit af met de noten, gehakte peterselie en blauwe kaas.
  10. Druppel er eventueel wat truffelolie of goede olijfolie over, maar zonder smaakt de salade ook al verrukkelijk.

Tips

  • Eet niet teveel aardpeer tegelijk, zeker niet als je snel last hebt van flatulentie. Je kunt er behoorlijk winderig van worden. Wij hebben het er graag voor over in deze heerlijke combinatie, want het is ook zo voorbij!
  • Als je mooie aardperen kunt krijgen die zo uit de grond komen, stop er dan een paar in de grond, want het levert een prachtige plant op met mooie gele margrietachtige bloemen – helianthus tuberosus. Lees meer info hier zo dat je weet waar je hem het beste kunt planten.bloei-van-de-aardpeerIk vond dit recept op Insta van @beaufood. 

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: