elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd: walnootrecepten en avonturen rondom het oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Rabarbersinaasappelcake van walnotenmeel met amandelen

cakekoffie

Een cake die er echt mooi uitziet en die ook bijzonder van smaak is, waardoor je de proever misschien op het verkeerde been zet. De cake ziet er zoeter uit dat hij is en heeft behalve een friszoete smaak ook een spannend bittertje door de marmelade en een tikkie oosters door de kardemom. Ik kookte deze week twee keer met de rabarber die ik op de markt meenam en werd beide keren verrast. De rabarbersalade met appel, uitgebakken spekreepjes en zachte geitenkaas (zie Allerhande) was ook echt iets anders dan de klassieke rabarbercompôte en deze cake is ook echt een mooie combinatie van smaken. Leuk om rabarber in twee nieuwe combinaties te proeven!

Let op als je deze cake ook gaat maken dat je in twee stappen bakt met en temperatuurverlagingen van de oven en dat je sommige ingredienten twee keer deels gebruikt. Lees het recept eerst even door: het is eenvoudig maar goed om te weten wat er komt.

Ingrediënten

  • 200 gram rabarber (in stukken van ca. 5 cm)cakeklaar
  • ca. 5-6 el sinaasappelmarmelade
  • een halve sinaasappel (sap)
  • ca. 2 tl gemalen kardemom
  • 75 gram zachte boter
  • 75 gr (riet)suiker
  • 1 tl vanilleextract of 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren M
  • 75 gram gedopte walnoten
  • 65 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels sinaasappellikeur (bijv. GrandMarnier of Cointreau maar Mandarine Napoléon kan ook heel goed)
  • 25 gram amandelschaafsel

(glazen) quichevorm van ca 24 cm

Bereiding

  1. Let op: van sommige ingrediënten gebruik je twee keer een deel, dus let op de hoeveelheden!cakestap1
  2. Verwarm de oven voor op 200ºC boven/onderwarmte.
  3. Maak de rabarber schoon en pers de halve sinaasappel.
  4. Schep de rabarber om met 1 eetlepel marmelade, ca. 1 tl gemalen kardemom en de helft van het sinaasappelsap om op smaak te laten komen.
  5. Klop in een beslagkom de boter met de suiker romig met de mixer.
  6. Klop de eieren één voor één erdoor.
  7. Vermaal de walnoten in de keukenmachine tot walnotenmeel (wat kleine stukjes is geen bezwaar), of gebruik een deegroller.
  8. Meng de gemalen noten, het zelfrijzend bakmeel en 1 eetlepel sinaasappellikeur in gedeelten door de boter met suiker. Schep dit beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad met je spatel.cakehalfklaar
  9. Laat de rabarber uitlekken in een zeef en verdeel over het beslag.
  10. Bak de cake circa 20 minuten in het midden van de oven.
  11. Verwarm intussen de rest van de marmelade met de rest van het sinaasappelsap, ca. 1 tl kardemon en 1 el sinaasappellikeur.
  12. Roer het amandelschaafsel erdoor.
  13. Verlaag de oventemperatuur naar 180°C.
  14. Verdeel het marmelademengsel over de cake en bak nog 25-30 minuten verder in de oven. Controleer met een prikker of de cake gaar is.

cakeinstukjes

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: