elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd: walnootrecepten en avonturen rondom het oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Marokkaanse appeltaart met walnoten en dadels

Als je ook van Marokkaanse smaken zoals oranjebloesemwater en kardemom houdt, is deze taart echt een aanrader. De taart smaakt spannender dan de klassieke Nederlandse appeltaart en biedt bij elke hap de rijke smaken van fruit, noten en specerijen en is niet te zwaar. De bodem is lekker stevig krokant en de taart is erg lekker bij een glas (sinaasappel)thee als afsluiting van een niet te zware maaltijd. In de tip onderaan zie je hoe ik die maak met de overgebleven helft van de sinaasappel voor de taart.

IMG_9686

Ingrediënten

  • 200 g zelfrijzend bakmeel (of bloem/speltmeel met wat bakpoeder)
  • 125 g boter
  • 100 g lichte basterdsuiker of palmsuiker
  • rasp van 1 sinaasappel
  • geklutst eitje (kriel) of ongeveer de helft van een gewoon geklust ei
  • klein snufje zout
  • sap van 1/2 sinaasappel (zie tip voor de 2e helft)
  • scheut(je) oranjebloesemwater naar smaak
  • 2 appels
  • 1,5 tl kaneel
  • 1/2 tl kardemom
  • 150 g spijs in kleine blokjes
  • 1 flinke hand gedopte walnoten
  • 1 el rietsuiker (of vanillesuiker, liefst zelfgemaakt, zie tip)
  • ca. 6-8 Medjouldadels (of verse indien verkrijgbaar)
  • 1 el poedersuiker

Bereiding

  1. Vermeng de boter, het zelfrijzend bakmeel en de suiker met de hand  in een deegkom.
  2. Voeg het zout, het geklutste eitje en de sinaasappelrasp toe en kneed dit tot een mooi samenhangend deeg.
  3. Dek het deeg af met plastic folie en bewaar het minstens een half uur in in de koelkast.IMG_9679
  4. Verwarm de oven op 175 graden boven/onderwarmte.
  5. Pers de halve sinaasappel uit (de andere helft gebruik je niet, maar: zie tip).
  6. Doe het sap met een scheut(je) oranjebloesemwater, kaneel, kardemom en de rietsuiker in een grote schaal zodat alle smaken zich mooi vermengen.
  7. Schil de appels en vermeng deze, in blokjes gesneden, met het sap in de schaal.
  8. Ontpit de dadels en snijd deze in stukjes. Breek ook de walnoten in kleine stukjes, gewoon met de hand of met een mes/deegroller.
  9. Verkreukel een stuk bakpapier en bedek hiermee een lage glazen of metalen ovenschaal van ca. 24/28 cm.
  10. Bestuif je werkvlak met bloem en rol het deeg uit op maat van je ovenschaal.  Leg het deeg in de schaal en druk even aan. Je hoeft geen heel hoge rand te maken, maar je drukt wat je hebt aan deeg wel gelijkmatig tegen de zijkant.
  11. Verdeel de appelstukjes over het deeg en vervolgens de stukjes dadel, walnoot en spijs. Druk de vulling een beetje aan.
  12. Bak de taart midden in de oven in ca. 40 min gaar. In het midden is de taart dan nog wat vochtig maar dat is niet erg, laat hem eventueel nog even in de warme oven staan met de deur open. Let wel op dat de bodem niet meer doorbakt!
  13. Laat de taart afkoelen, til hem uit de vorm en bestrooi hem voor het serveren met wat poedersuiker.

Tip

  • Gebruik de overgeleven helft van de sinaasappel voor een pot sinaasappelthee die er heerlijk bij smaakt. Doe eenIMG_9679 neutrale zwarte thee (Engelse melange of breakfast tea) in de theepot met kokend water en voeg de sinaasappel in schijfjes toe. Laat zo’n 5 minuten trekken. Natuurlijk kun je de ook een vruchtenwater maken van de sinaasappel. Doe dan de sinaasappel in schijfjes in een waterkan met koel wat er en een tak Marokkaanse munt.
  • Omdat de bodem krokant is, is het handig om de taart even af te laten koelen en dan met het bakpapier uit je ovenschaal te tillen. Ik zet taarten meestal op een (ronde) snijplank zodat je hem gemakkelijk kunt vervoeren en snijden. Om hem te bewaren (indien van toepassing!) zet ik er een plastic magnetrondeksel die ik toch niet gebruik op.
  • Als je nooit oranjebloesemwater gebruikt, begin dat met een klein scheutje om eraan te wennen (of proef hem eerst op een stukje fruit). Ik gebruik in dit recept ongeveer 1,5 theelepel, denk ik.
  • Ik heb een tijd terug zelf rietsuiker op smaak gemaakt met Buddah’s hand (citrusvrucht) en vanillestokje. Als ik deze suiker gebruik door het sinaasappelsap lijkt de smaak nog rijker, maar et kan ook ingebeeld zijn omdat dat jampotje met suiker zo bijzonder aromatisch ruikt 😉 Ik gebruik nu alleen kant-en-klaar vanillesuiker als mijn voorraad suiker op is of ik geen vanillestokje kan krijgen, want die lijken wel onvindbaar (en zijn vreselijk duur) momenteel.

 

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: