Walnotentaart met abrikozen en lavendel
Met zoveel prachtige lavendel in de tuin moest ik dit recept nu eindelijk eens gaan maken. Het is gebaseerd op een recept van Yotam Ottolenghi, maar ik gebruik een deel boter en een deel zonnebloemolie. De smaakcombinatie en sensatie is heerlijk: een volle fruitige smaak van de abrikozen met de frisse citrus, het kruidige van de lavendel, de noterige cakebasis en het kleine krokantje van de glazuur bovenop…. elke hap wil je dit steeds allemaal proeven. Het is met de verse abrikozen en lavendel een heerlijke seizoenstaart, dus niet te lang wachten om deze ook te maken om de zomer te proeven!
Ingrediënten
- 130 g zachte boter in blokjes
- 55 g zonnebloemolie
- 2 el walnotenolie
- 220 g (riet)suiker
- 120 g ongebrande amandelen (of kant-en-klaar amandelmeel)
- 4 grote eieren
- 120 g gemalen walnoten
- 90g bloem
- ½ tl vanilleextrakt
- Rasp van 1 citroen
- 1½ tl lavendelbloemen, vers of gedroogd
- snuf zout
- 600 g verse abrikozen*, gehalveerd en ontpit
- Voor de icing:
- 50 g poedersuiker
- 1 el citroensap
Bereiding
-
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius boven/onderwarmte (375ºF).
-
Bekleed de cakevorm (24 cm) met bakpapier en beboter dat eventueel licht.
-
Vermaal de amandelen en de rietsuiker in de keukenmachine tot ‘zoet meel’ of: vermaal de suiker en meng met het amandelmeel.
-
Doe de boter, 2 soorten olie, gemalen suiker en amandelen in een beslagkom en mix op halve snelheid tot je een licht en fluffy beslag hebt.
-
Voeg één voor één de eieren toe en zorg dat elk ei eerst goed is opgenomen voordat je het volgende toevoegt.
-
Spatel vervolgens de walnoten, bloem, vanilleextrakt, citroenrasp en een theelepel lavendel en zout door het beslag.
-
Giet het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel. Als je het beslag niet goed verdeelt, dan kan het zijn dat een abrikoos niet meer zichtbaar is na het bakken, zie mijn foto bovenaan.
-
Verdeel de halve abrikozen met de schil naar beneden over de bovenkant van de cake vanaf de rand en enkelen in het midden.
-
Bak gedurende 70-80 minuten en dek af met alufolie als de bovenkant te donker wordt. Als je op gaarheid controleert komt de prikker er misschien nog wat plakkerig uit door het vocht uit de abrikozen.
-
Terwijl de taart bakt roer je de poedersuiker met het citroensap door elkaar tot je een licht vloeibare icing hebt (pas de hoeveelheid suiker of sap aan indien nodig).
-
Laat de taart 15 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm tilt en de icing er in strepen over giet.
-
Besprenkel de taart met de achtergehouden lavendelbloemetjes en laat de taart helemaal afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Tip
*Ook als je geen verse abrikozen kunt krijgen, kun je deze taart maken. Ik heb hem namelijk inmiddels ook met kleine abrikozen uit blik gemaakt en dat lukt prima! Laat een groot blik abrikozen goed uitlekken in een slacentrifuge, slinger ze goed uit en dep ze één voor één een beetje droog met keukenpapier voordat je ze in het beslag legt. Zie foto hieronder.