elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd: walnootrecepten en avonturen rondom het oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Gevulde speculaas met walnotenspijs

Een druilerige, zondagse 5 december vráágt gewoon om deze kruidige koek vol geur en smaak. Als je het deeg eerst maakt, heb je daarna tijd om de noten te kraken en spijs te draaien. De beloning is de geur die later uit de oven de keuken instroomt… en natuurlijk het proeven van het versgebakken, krokante speculaas met notige vulling en topping.

Ingrediënten

  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 65 g bruine basterdsuiker
  • 1 el speculaaskruiden / koekkruiden
  • 75 g koude roomboter
  • 75 g walnoten
  • 75 g suiker
  • 1 ei
  • evt. citroensap
  • ca. 10 mooie halve walnoten (gedopt)

Bereiding

  1. Vermeng het meel, de suiker en kruiden goed met elkaar tot een mooi mengsel.
  2. Voeg de ijskoude boter toe en snijd deze zo klein mogelijk met twee messen.
  3. Voeg 1 eetlepel koud water toe en meng het geheel tot een mooie deegbal. Laat deze in folie minimaal een half uur rusten.
  4. Kraak de walnoten, schud deze in een zeef om zoveel mogelijk schilletjes te verwijderen.
  5. Die de walnoten samen met de suiker in de keukenmachine (of gebruik een vijzel). Vermaal tot een mooie massa.
  6. Verwarm de oven op 175 graden bovenonderwarmte.
  7. Kluts het ei in een schaaltje en voeg een beetje water toe. Voeg iets meer dan de helft bij het walnotenspijs en vermeng dit goed om het mooi smeuïg te maken. Voeg eventueel wat citroensap toe voor een frisse smaak. Bewaar de andere helft voor het instrijken van de koek!
  8. Neem de deegbal uit de koelkast en verdeel deze in twee gelijke delen. Zet een bakplaat met bakmat of bakpapier erop klaar.
  9. Bebloem je werkvlak en rol de helft van het deeg uit tot een mooie dunne laag. Op de foto’s ging ik voor een soort mijtervorm. Neem het deeg op (met een pannenkoekenmes) en leg het op de bakplaat.
  10. Verdeel het spijs zo gelijkmatig mogelijk over de laag deeg.
  11. Rol het tweede deel van het deeg uit in een gelijke vorm als deel 1. Leg hem bovenop de laag met walnotenspijs en probeer de randen dicht te vouwen met deeg.
  12. Bestrijk het deeg met het resterende ei en versier de koek met mooie halve noten. Op mijn ‘mijter’ maakte ik dit keer een kruis, maar wees niet zuinig met de noten want die voegen veel toe aan de smaak (en kraak)!
  13. Bak de gevulde speculaas in ca. 45 minuten gaar in de oven.

Smakelijk!

 

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: