elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd: walnootrecepten en avonturen rondom het oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Ontbijtcakejes met appel, kaneel, walnoot

Goedemorgen! Dit zijn bijna een soort broodjes want deze cakejes zijn niet mierzoet. Erg lekker dus als ontbijt of voor bij een afternoon tea. Voor de zoetekauw verdeel ik er nog wat maple syrup of golden syrup overheen, waardoor het cakeje ook nog mooi glimt. Eigenlijk een heel veelzijdig ontbijtcakje, want je kunt natuurlijk goed variëren met de keuze voor het fruit en eventueel de noten.

IMG_3665

Ingrediënten voor 4 portiesIMG_3636

  • 50 g gedopte walnoten en 4 mooie halve voor decoratie
  • 2 appels
  • 160 g volkorenbloem
  • 12 g droge gist
  • 2 eieren
  • 30 g rietsuiker
  • 150-200 g yoghurt
  • 50 g olijfolie

Gebruik 4 souffléschaaltjes van 12 cm doorsnede of iets dat er op lijkt.

Bereiding

  1. Kraak de walnoten en verkruimel de noten in grove stukjes.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden boven/onderwarmte.
  3. Maak de appels schoon, verwijder de klokhuizen en snijd de helft van de appels in grove stukken (geschild) en de andere helft in zo dun mogelijke partjes ongeschild (mooi voor de kleur).
  4. Weeg de bloem en gist af in een kom en roer dit goed door elkaar.
  5. Klop in een andere kom de eieren met de suiker goed door met de garde tot het een schuimige massa is. Klopt dan de yoghurt en de olijfolie erdoor.
  6. Voeg in delen het bloemmengsel toe en roer alles door elkaar tot een smeuïge massa.0AA24EA1-84E5-47C8-9FA6-EFC769677D05
  7. Schep als laatste de appelstukjes en de walnootstukjes erdoor en verdeel het beslag over 4 ovenvaste, ingevette schaaltjes van ca. 12-15 cm.
  8. Leg op elk hoopje beslag een halve walnoot en druk aan twee kanten ernaast enkele dunne partjes appel.
  9. Bak de schaaltjes in de voorverwarmde oven in ca 30 minuten gaar en goudbruin. Controleer met een satéprikker of deze er droog uitkomt.
  10. Laat de cakejes eerst afkoelen voordat je ze uit de vorm tilt. Je kunt ze natuurlijk ook in het schaaltje laten en op een bord serveren.

img_3652

Tip

Druk de stukjes appel wat dieper in het beslag voor een mooier resultaat dan op deze foto’s.

ik heb de hoeveelheid yoghurt aangepast nadat proefkoker W heel slappe cakejes rapporteerde. Ik was inderdaad erg zuinig geweest met de yoghurt (laatste beetje uit de beker) en wel een goed resultaat, dus nu is de hoeveelheid aangepast. Ik gebruikte Griekse volle yoghurt die best dik is, dus als je dunnere yoghurt gebruikt moet je echt maximaal 150 g gebruiken!

IMG_3650

Advertentie

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: