Walnotenlinzenbrood
Een lekker alternatief voor gehaktbrood met een mooie structuur en rijk van smaak en helemaal van dit seizoen van vallende noten en opkomende paddestoelen! Eet dit brood als bijgerecht want het is behoorlijk zwaar, zowel van smaak als qua vulling. Een goede match is bijvoorbeeld een dun plakje walnotenlinzenbrood met een frisse chutney als voorgerecht. Of serveer er een mooie salade naast om er een hoofdgerecht van te maken. Ik vries een deel van het brood in om een aanvulling op een maaltijd op voorraad te hebben. Dan snijd ik het brood alvast in plakjes en vries ze in porties in. Lees voordat je dit recept gaat maken goed de stappen door, want er is ook wat voorbereiding nodig.
Ingrediënten
- 200 g droge groene of bruine linzen (of 400 g linzen uit blik)
- 250 g gedopte walnoten
- 250 g aardappelen
- 1 flinke ui
- 3 tenen knoflook
- chilivlokken of rode peper naar smaak
- 250 g champignons of paddestoelen naar keuze
- ca. 1 el sojasaus (Kikkoman)
- peper en zout naar smaak
- ca. 1 tl gerookte paprikapoeder
- ca. 3 takjes tijm
- 1 blikje tomatenpuree
- evt. enkele eetlepels tomatenketchup voor de bovenkant
Voorbereiding
Zie een grote mengkom en een cakevorm met keukenpapier erin klaar.
Lees stap 1 als je ook gedroogde bonen gebruikt.
Bereiding
- Sla deze eerste stap over als je linzen uit blik gebruikt. Wel een keer proberen want dat is lekkerder! Spoel de droge bonen en week je die een nacht in water. Kook ze dan in schoon water ca. een half uur of totdat ze zacht zijn.
- Rooster de walnoten.
- Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Stoom of kook ze gaar.
- Verwarm de oven voor op hetelucht 175 graden.
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
- Snijd de paddestoelen in plakjes.
- Fruit de ui en knoflook in hete olie en laat de peper(vlokken) meesmoren.
- Als alles zacht is, voeg je de paddestoelen toe en laat je deze zachtjes meebakken tot deze mooi gaar zijn.
- Voeg Kikkoman , zout en paper naar smaak toe en proef alvast.
- Vermaal de walnoten grof in de keukenmachine (of gebruik een deegroller en plank). Je wilt straks nog wel noten terugzien in je brood dus, kort pulsen werkt het beste.
- Doe de gekookte aardappelstukjes, paddestoelenmengsel met tijm, gerookte paprika en tomatenpuree toe en pul zo kort mogelijk om nog wel goed te mengen. Help eventueel mee met een pannenlikker.
- Schep het mengsel over in een grote mengkom (het is veel!) en spatel de uitgelekte linzen erdoor. Verdeel alle ingrediënten zo gelijkmatig mogelijk en proef of er nog zout, peper of sojasaus bij moet.
- Doe het mengsel in de cakevorm, druk goed aan in de hoeken en strijk de bovenkant zo glad mogelijk.
- Verdeel eventueel wat tomatenketchup over de bovenkant voor een soort pittig laagje.
- Bak het walnotenlinzenbrood in ca. 45 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Het is belangrijk het brood eerst minstens 15 minuten te laten rusten en wat te laten afkoelen voordat je het snijdt, anders verkruimeld het. Doordat het brood vrij vast is, koelt het niet zomaar af en kun je het nog steeds warm eten, wat het meest smakelijk is. De smaak van het brood is na een dag zelfs nog iets beter, dus dit is echt een gerecht om voor meer dagen te maken en eventueel ook deels in te vriezen.
Tips
De lekkerste manier om dit brood te eten tot nu toe: een voorgerecht van een plakje brood op een bordje met twee witlofblaadjes ernaast en een schaaltje zelfgemaakte compôte van Japanse kwee. Iedereen maakt zelf een witlofschepje met een stuk brood en een flinke lik compôte! De combinatie van krokant en lichtbitter werkt goed met de volle smaak van het brood en een frisse compôte of chutney!