elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd: walnootrecepten en avonturen rondom het oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Engadiner Walnusstorte

Deze rijkgevulde taart uit het Zwitserse Graubünden, daarom ook wel Bündner Nusstorte genoemd, kun je goed van te voren maken en wel twee weken goed houden, maar wie dat getest heeft houdt niet van (wal)notentaart, lijkt me! Het is wel handig om te weten dat je geen haast hoeft te maken deze taart op te eten en er dus lekker lang van kunt genieten, want een klein stukje is lekkerder dan een flinke punt. Neem ook de tijd voor het maken van deze machtige taart, want je moet het deeg echt even een uurtje laten rusten. Begin maar vast met doppen want je hebt een hele berg walnoten nodig! IMG_6046

 

Ingrediënten

Voor het deeg (springvorm 24 cm)

  • 350 gr bloem of speltmeelIMG_6025
  • 200 gr boter
  • 175 gr rietsuiker
  • ¼ tl zout
  • 1 eigeel
  • 1 afgestreken tl bakpoeder
  • 1 tl vanille-extract

Voor de vulling

  • 250 gr suiker
  • 50 ml water
  • 175 ml (slag)room (ik gebruikte haverroom)
  • 50 ml honing
  • snuf zout
  • 300 gr walnoten, gedopt en grof gehakt
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het uitrollen

Bereiding

  1. Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een glad en soepel deeg. Het is de moeite waard om hier de keukenmachine voor te gebruiken, zeker met speltmeel en rietsuiker, zodat alle ingrediënten goed met elkaar versmelten en je deeg echt soepeler wordt en gemakkelijker uit te rollen.
  2. IMG_6029Laat het deeg minstens een uur in de koelkast onder deksel of folie rusten (evt. 30 min in de vriezer als je haast hebt).
  3. Verhit de suiker met het water in een pan zonder roeren, op halve stand om deze te laten karamelliseren. Blijf erbij tot de karamel mooi goudbruin is.
  4. Voeg dan de (slag)room toe en roer erdoor. Laat dit mengsel nog zo’n 12-15 min inkoken, zodat het straks mooi in de taart blijft ‘staan’, dit zorgt voor een vast eindresultaat (de foto van het gieten van de vulling is van de keer dat deze te dun was). Haal de pan van de kookpit.
  5. Voeg dan de honing en zout toe, roer even door en spatel dan de walnoten erdoor. Laat de massa staan tot verder gebruik.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden boven/onderwarmte en vet de springvorm in. Leg evt. een cirkel bakpapier op de bodem zodat de taart gemakkelijker over te hevelen is op een serveerschaal.IMG_5804
  7. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door. Verdeel het deeg in twee ongelijke delen: 2/3 en 1/3.
  8. Rol eerst het grootste deel uit tot ca 4 mm. op een werkvlak bestoven met bloem. Gebruik de springvorm om de maat te bepalen, snijd de bodem eruit en bewaar het restant.
  9. Rol het kleinere deel van het deeg uit voor de bovenkant en gebruik nogmaals de springvorm als maat. Steek er eventueel ter versiering enkele gaatjes uit in een mooi patroon.
  10. Bekleed de bodem van de springvorm met de eerste lap deeg.
  11. Rol van het resterende deeg een rolletje om de opstaande rand van de taart te maken.
  12. Verdeel de walnotenkaramelmassa gelijkmatig over de bodem en druk goed aan. Dit geeft de taart na het bakken de gewenste stevigheid.
  13. Dek de walnotenvulling af met de tweede lap deeg en druk de randen goed aan, gebruik eventueel een vork. Als je geen versiering in het deeg hebt gemaakt, prik dan met de vork enkele gaatjes in het deeg of maak een luchtgaatje. Op de foto experimenteerde ik met een hartje. Zie tip 2.IMG_6045
  14. Bak de taart middenin de oven in ca 30-40 minuten goudbruin en gaar. Als je de karamel ziet bubbelen in het gat of de gaatjes en de kleur is goudbruin is de taart zeer waarschijnlijk helemaal gaar.
  15. Laat de taart even afkoelen op een rooster en verwijder na enkele minuten de springvorm.
  16. Bestrooi de taart eventueel met poedersuiker voor serveren.
  17. De taart blijft twee weken goed… als ie dat haalt!

TipIMG_6047

  1. Natuurlijk kun je met de vulling variëren door een deel van de noten te vervangen door andere ongebrande noten, zoals de taart ook vaak gemaakt wordt.
  2. Voor een mooiere bovenkant bestrijk je de taartIMG_6042 met eigeel waarbij je het deeg nog wat gladder kunt strijken en eventueel met een vork klassieke strepen erin kunt trekken. Dat heb ik dit keer niet gedaan maar je kunt de taart dan voor serveren nog versieren met mooie halve noten en/of wat poedersuiker. Gelukkig maakt het voor de smaak allemaal niks uit.
  3. De Franse variant op deze taart, gateau aux noix, maakte ik als een van de eerste taarten voor dit blog. Je vindt het recept hier en je ziet dat daar de volgorde bij de karamel net iets anders en wat lastiger is. Qua vorm en smaak lijkt hij erg veel op deze Zwitserse variant, en is het vooral een kleinere variant.

IMG_6048

Advertentie

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: