Luie walnotencake met walnotenolie
Ook ik heb soms geen zin om noten te kraken en dan is deze cake een mooie oplossing voor een cake vol walnotensmaak en weinig kraakwerk. Gebruik wel een goede walnotenolie van goed geperste mooie walnoten want dat proef je wel echt terug in de cake! Het sap en rasp van de citroen geven de cake iets fris en de baktijd bepaalt de smeuïgheid van de cake. Dus helemaal lui moet je je niet voelen als je aan de bak gaat voor deze cake!
Ingrediënten
- rasp van een citroen
- sap van de halve citroen
- 300 g bruine suiker (ik gebruik soms deels palmsuiker)
- snufje zout
- 5 eieren
- 300 ml goede geurige walnotenolie
- 300 g (spelt)meel
- ca 10 walnoten, gedopt
- 2 el honing
Bereiding
-
Verwarm de oven op 160 graden boven/onderwarmte. Bekleed een grote cakevorm met bakpapier.
-
Mix de suiker met het citroenrasp en sap, zout en olie tot de suiker grotendeels is opgelost.
-
Voeg de eieren een voor een toe en mix deze door het beslag, tot elk ei opgenomen is. Zo klop je veel lucht in je beslag.
-
Spatel er tenslotte voorzichtig het meel doorheen, probeer het er met een spatel rustig door te scheppen on de lucht in het beslag te houden.
-
Schenk en spatel het beslag in de cakevorm en bak de cake in ongeveer 45 min. gaar in de hete oven. Prik met een satéprikker on te testen. Als deze geen deeg meeneemt, haal je de cake meteen uit de oven zodat hij lekker smeuïg blijft, anders nog per 5 minuten proberen.
-
Als de taart in de oven staat dop je de walnoten en rooster je ze kort in een droge koekenpan tot ze beginnen te kleuren en geuren.
-
Als de taart klaar is decoreer je hem met de liefst mooie halve walnoten die je vastplakt met wat honing. Ga je voor wat zoeter, kun je de walnoten na het roosteren door de honing scheppen en over de cake gieten, net als bij de Griekse cake karidopita, zie mijn recept hier.
Dit recept zag ik bij Binnenstebuiten met Nadia Zarouali.