elmagoesnuts

Van NOOT naar deugd: walnootrecepten en avonturen rondom het oogsten, kraken en bereiden van walnoten. Veel lees- en kookplezier!

Penne met witlof en walnoten

De noten vallen al weer dus meteen weer inspiratie voor een nieuw recept. Terug van een weekendje op De Smallekamp waar ik de eerste noten al kon rapen (dus binnenkort weer een recept met natte noten maken!), vond ik nog witlof en champignons in de koelkast. Samen met wat ham, ui en kaas uit de voorraad maakte ik een heerlijk bordje pasta voor de Makkelijke Maandag. Ik was met de foto’s ook wat makkelijk vandaag, dus je moet wel zoeken om alle ingrediënten te kunnen vinden. Gelukkig heb ik meegeschreven, zie hieronder.

Lekker weer wat anders met witlof!

Ingrediënten

  • 300 g penne (of andere pasta maar niet te klein)
  • 3 bouillonblokjes al fungi purcini (eekhoorntjesbrood) (Star)
  • ca 150 g Schwarzwalderschinken/Parmaham/Serranoham
  • 2 sjalotten
  • 250 g champignons
  • 4 stronkjes witlof
  • olijfolie
  • peterselie
  • ca 150 ml crème fraîche of (soja)room
  • versgemalen peper of chilivlokken (evt rode peper)
  • ca. 150 gr parmezaanse kaas
  • ca. 4 handjes gedopte walnoten in grove stukken

Bereiding

  1. Bak het vlees in een droge hapjespan uit totdat hij enigszins knapperig is en gemakkelijk gesneden kan worden.
  2. Snipper ondertussen de sjalotten en snijd de champignons in vieren of zessen afhankelijk van de grootte.
  3. Snijd de peterselie fijn. Rasp de kaas en bewaar tot serveren.
  4. Breng een kookpan met met water en bouillonblokjes aan de kook.
  5. Haal het vlees uit de pan en leg op een bord met keukenpapier. Bewaar tot serveren.
  6. Verhit wat (olijf)olie in de hapjespan en bak de ui en champignons zachtjes aan in de olie. Voeg de room toe zodat de groenten zachtjes doorgaren.
  7. Snijd ondertussen de stronkjes witlof elk in vieren, verwijder het meest harde deel en snijd de stronkdelen in grove stukken.
  8. Doe de penne in de kokende bouillon en kook beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing.
  9. Voeg de witlof toe aan de ui en champignons en bak heel kort mee, zodat hij nét wat zacht wordt maar wel knapperig blijft. Maak op smaak met een (deel van een) bouillonblokje, peper of chilivlokken.
  10. Snijd het vlees in grove stukken.
  11. Giet de pasta af en bewaar wat kookvocht voor evt smeuïger maken van het gerecht.
  12. Schep de penne door het witlof-ui-champignonmengsel. Voeg wat kookvocht toe indien nodig.
  13. Verdeel de pasta over vier diepe borden, verdeel de snippers vlees erover, daarna de kaas en tenslotte de walnoten. Misschien nog een takje peterselie.

Tip

Lekker met een goed glas Chianti (van zondag)!

De bouillonblokjes met eekhoorntjesbrood van Star zijn bijzonder geurig en heerlijk om een paddenstoelensoep op smaak te maken. Ik bewaar ze daarom altijd in een goed afgesloten bakje of zakje. Je koopt deze bouillonblokjes bij de horecagroothandel of sommige toko’s.

 

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: